Saturday , 20 July 2024
Home » Else » A legnagyobb nőgyűlölők a nők | The biggest mysogynists are women

A legnagyobb nőgyűlölők a nők | The biggest mysogynists are women

[Bilingual post. Scroll down for the English parts]

 

Nőgyűlölök, öngyűlölők, ezek vagyunk mi. Lányok, megint csalódtam bennünk nőkben. Már nem háborodom fel, rég nem, csak szomorú leszek. És nem magam miatt, hanem miattatok.

Van nekem egy nagyon szép, teheséges énekesnő barátnőm, aki javasolt egy youtube beszélgetéssorozatot, Valódi nők a címe. Valódi témák, kendőzetlen, öszinte beszélgetések. Egyből kiváncsi lettem, rá is kerestem. Az egyik legrégebbi rész a fogyókúráról szól, gondoltam, ez nagyon jó lesz, végre egy VALÓDI beszélgetés. Szeretem amikor a női energiák összeadódnak, a nők erősítik, bíztatják egymást. Az én közeli barátnőim mind ilyenek: saját jogon is gyönyörű, erős, talpraesett nők, és mind elfogadjuk, támogatjuk egymást versengés nélkül haladó szellemben. Szóval ilyesmire számítottam a videótól is. Hááát, nagyot kellett csalódnom. Végig rettenetes szavakkal illették saját magukat, a többiek pedig bőszen helyeseltek. Nem megyek bele túlságosan részletekbe, de mind nagyszerűen részt vettek az önutáló játékban, csak két példa: hosszasan fejtegették, hogy hogyan is kell megfelelő pózban ülni egész nap, hogy ne látszódjon, hogy az embernek van hasa. Vagy hogy ezek a teljesen átlagos alkatú, csinos nők  nem jártak évek óta strandon, amiért a testük nem “tökéletes bikinitest”. Elképedve hallgattam, amint ezek a társadalmi megítélés szerint is “jó nők” hogyan tárgyalják ki, mennyire gyűlölik és szégyellik a saját testüket, és hogy milyen megvetéssel beszélnek a többi nőről. Hát ehhez képest nekem öngyilkosnak kéne lennem. Kétszer. A többi rész biztos jó, de már nem érdekel ezek után. Ha tényleg ettől valódi egy nő, hogy utálja magát, akkor én valami unikornis vagyok.

Mysogynists, self-haters, this is what we are. Ladies, I’m disappointed in us again. I’m not outraged anymore, just really sad. Because of you, not because of me.

I have a really pretty, talented singer friend who suggested me a YouTube show where a couple of women are talking, it’s called Real women. I got excited so I looked it up immediately. One of the earliest episodes are about diet. I thought to myself finally a REAL ass talk. I love when women’s energies multiply and women are empowering each other. My closest friends are like this and we are accepting and supporting each other progressively. Real topics, unvarnished honest talks. Beautiful, strong, down to Earth women on their own rights. I was expecting something like this. Well, I was left disappointed. They were using horrible words to describe themselves and the others nodded ferociously. I’m not going into too many details, but they were all participating nicely in the self-hating game. Just two examples: They were protactedly dwelling on how to sit in the right position all day so their bellies can’t be seen. Or that these average-sized pretty women weren’t on a beach in years because they don’t have the ‘perfect bikini bod’ for that. I was dumbfounded while listening to them how these socially acceptably “pretty women” are hating and are ashamed of their bodies and how they’re talking shit about other women with contempt in their voice. I could just commit suicide then. Twice. The other episodes may be good but I don’t care after all this. If self-hatred makes a woman REAL than I must be some kind of unicorn.

Szerintem a bikinitest az, amikor az embernek van egy bikinije, meg egy teste, és felhúzza a testére a bikinit. Kész a bikinitest. Azért érezzem rosszul magam, mert a testem a magazinok és a média megítélése szerint gáz? Ez a test engem kiszolgál. Elvisz, ahova akarom. Szeretve ölel. Küzd és túlél. A többi nőé növeszt egy másik emberi lényt magában. Azért utáljam magam, mert élek, és ennek látható jelei vannak? Ezt nem a férfiak miatt csináljuk. Az önutáló játékban a nők többsége részt vesz, és kiutálják maguk közül azt, aki nem. A férfiaknak nem számít, hogy szőrszálak vannak a hasadon, vagy hogy narancsbőrös-e a combod, vannak-e striáid, van-e műkörmöd, mennyit költesz  a fodrásznál, vagy vannak-e nevetőráncaid. Ők az egész képet látják. Ha egy nőnek magabiztos, vidám, szexis kisugárzása van, az nekik jó nő. Azt kívánom, bár minden nő egy átlag férfi szemével látná saját magát. Nem legyintene a bókokra, hanem örömmel fogadná őket. Most nem azokról a férfiakról beszélek, akik mellé dekorációnak kell egy nő, és nem társnak. Ez a szó is milyen kifejező, hogy dekoratív. Van, akinek valóban csak ez kell, hogy a nő jól mutasson mellette, de ez egy természetes szűrő, hogy kikkel nem kell szóba állni. Én az átlagos férfiakra gondolok, akik nem szeretik a sok sminket, a nagy hajcihőt a külalak körül, ellenben szeretnek valamibe kapaszkodni, ha értitek, mire gondolok.

I think bikini body is when you have a bikini and you have a body, and you’re putting the bikini on your body. That’s how it should be done. Should I feel bad about myself just because my body is embarrassing according to the magazines and the media? This body serves me. It takes me wherever I want to go. It’s hugging lovingly. It fights and survives. The other women’s bodies are growing a human being inside theirs. Should I hate myself because I’m alive and it leaves marks on me? We’re not doing this in men’s favor. Most women are taking part in the self-hating game and they are banning those who don’t. Men don’t care if you have hairs on your belly, if you have cellulite, stretchmarks or wrinkles. They see the whole picture. If a woman has confident, cheerful, sexy aura than that is a pretty woman to them. I wish women could see themselves through men’s eyes. Don’t pat when hearing a compliment but receiving them with pleasure. I’m not talking about those men here who need a woman as a decoration on their sides. Even this word is so expressive: decorative. Some men only need women to look good but it’s also a natural filter who not to talk to. I’m referring to the average men who don’t like too much makeup, the big fuss about looks, but do like to hold on to something if you know what I mean.

Egy valódi férfi nem csinál gondot abből, hogy nem vagy a társadami normák szerint tökéletes, mert ő úgy szeret, ahogy vagy, és ezt nem csak úgy mondja. Nem kiváncsi arra, hogy egész nap behúzott hassal mászkálj, vagy hogy ütögesd nagy önutálatodban (láttam ilyet). Igen, adj magadra, hozd ki magadból, amit lehet, de ne ess át a ló túlsó oldalára. Biztos, hogy annak az embernek az utálásra akarod fordítani az energiádat, akivel egész életedben együtt kell élned? Rólad van szó, igen.

2008 óta időnként írok egy ehhez hasonló cikket, és kiábrándító, hogy még mindig szükségét érzem. Most talán még jobban, mint valaha. A forma világát éljük, ahol mindennek és mindenkinek a felszíne, a külalakja az elsődleges. Hogy néz ki egy tárgy, vagy egy ember, szemlátomást csak ez számít. Eszetekbe kell juttatnom, hogy nem így van, mert elfejejtitek, hogy többféle szépség létezik.

A real man is not making a problem out of the fact that you’re not perfect due to society’s norms, because he loves you the way you are and he’s not just saying that. He doesn’t care if you are walking around with a retracted belly all day or to hit it while hating yourself (I’ve seen such a thing). Yes, care about yourself, bring out the best in you but don’t throw out the baby with the bath water. Are you sure you want to spend your energy hating the person you have to live with all your life? It’s you, yes.

I’m writing similar articles every now and then since 2008 and it’s disappointing how I still feel the need to do so. Probably more than ever. We are living in the world of shapes whereas we care about the superficial looks or everything and everybody as a priority. How does it/he/she look, that’s all that seem to matter. I have to remind you that there are multiple kinds of beauty because you seem to forget that.

 

 

Pink beszéde nagy kedvencem a témában:

“Nemrég a lányomat vittem iskolába, és akkor azt mondta nekem: anya, én vagyok a legcsúnyább lány, akit ismerek. Úgy nézek ki, mint egy fiú hosszú hajjal. Én persze teljesen kiakadtam, ilyenek jutottak eszembe, hogy ki mondta neki ezeket, szérúghatom-e egy 6 éves seggét.. Csináltam neki egy powerpoint prezentációt az androgün sztárokról, akikeken valószínűleg gúgyolódtak pont emiatt, mégis nagyon sokat tettek le az asztalra, és pédaképek lettek. Mint Michael Jackson, David Bowie, Prince, Freddie Mercury, George Michael, Elton John, Annie Lennox, Janis Joplin és még sokan mások. És akkor ragyogni kezdett a szeme. Erre megkérdeztem tőle, mit gondol, miért érzi ezt? Hát mert úgy nézek ki, mint egy fiú. És szerintd én hogy nézek ki? Az volt a válasz, hogy én gyönyörű vagyok. Hát köszi, de az emberek, akik viccelődnek rajtam, pontosan ezeket mondják rám, hogy túl izmos vagyok, nőiesebbnek kéne lennem, hogy népszerűbb legyek.  Végül azt kérdeztem tőle: látod, hogy növesztem a hajam? Nem anya. Látod, hogy megváltoztatom a testem? Nem anya. Látod, hogy változtatok a stílusomon, hogy eladhatóbb legyek? Nem anya. Látod, hogy arénákat töltök meg világszerte? Igen anya. Akkor kicsikém tudd, hogy mi nem változunk, csak hogy többen elfogadjnak minket. Mi fogjuk a kagylót és gyönyöt készítünk. Éppen mi segítünk másoknak változni, hogy többféle szépséget is képesek legyenek meglátni…Köszönöm minden művésznek, aki önmaga mer lenni, és bevilágítja nekünk az utat!”

 

Pink’s VMA award acceptance speech is my big favourite in this topic:

Recently, I was driving my daughter to school and she said to me, out of the blue, ‘Mama?’ I said, ‘Yes, baby?’ She said, ‘I’m the ugliest girl I know.’ And I said, ‘Huh?’ And she was like, ‘Yeah, I look like a boy with long hair.’ And my brain went to, ‘Oh my god, you’re six. Why? Where is this coming from? Who said this? Can I kick a 6-year-old’s ass, like what?’

But I didn’t say anything. Instead I went home and I made a Powerpoint presentation for her. And in that presentation were androgynous rockstars and artists that live their truth, are probably made fun of every day of their life, and carry on, wave their flag and inspire the rest of us. And these are artists like Michael Jackson and David Bowie and Freddie Mercury and Annie Lennox and Prince and Janis Joplin and George Michael, Elton John, so many artists — her eyes glazed over. But then I said, ‘You know, I really want to know why you feel this way about yourself.’ And she said, ‘Well I look like a boy,’ and I said, ‘Well what do you think I look like?’ And she said, ‘Well you’re beautiful.’ And I was like, ‘Well, thanks. But when people make fun of me, that’s what they use. They say I look like a boy or I’m too masculine or I have too many opinions, my body is too strong.’

And I said to her, ‘Do you see me growing my hair?’ She said, ‘No, mama.’ I said, ‘Do you see me changing my body?’ ‘No, mama.’ ‘Do you see me changing the way I present myself to the world?’ ‘No, mama.’ ‘Do you see me selling out arenas all over the world?’ ‘Yes, Mama.’ ‘OK! So, baby girl. We don’t change. We take the gravel and the shell and we make a pearl. And we help other people to change so they can see more kinds of beauty.’

And to all the artists here, I’m so inspired by all of you. Thank you for being your true selves and for lighting the way for us. I’m so inspired by you guys. There’s so much rad shit happening in music. And keep doing it. Keep shining for the rest of us to see.

Sosem promótáltam a kövérséget. Megvádoltak vele, természetesen. Kövérnek lenni szar, de ettől nem leszek másodrendű állapolgár. Aki nagy darab, annak is van létjogosultsága. Nem beszélve arról, hogy a férfiak ízlése nagyon széles skálán mozog, és mindenkire van igény. Nem gondolom, hogy a kövér szinonímája a csúnya, hiába igyekeznek ezt lenyomni a torkomon. Az önszeretet első lépcsője az önelfogadás, és én elfogadom, hogy most így nézek ki, ahogy. Ezzel együtt a sok önjelölt orvos véleményét is el kell fogadnom, akik bizton álítják, hogy aki kövér, az nem egészséges, mintha mindig lenne náluk egy hordozható MRI. A kövérséget összekötik a lustasággal, és a betegséggel, de a valóságban ezek nem egymás függvényei. Lehet összefüggés, és gyakran van is, de nem törvényszerű. Kövérnek lenni inkább azért szar, amiért sokan lebecsülnek, egy leírnak. Vagyis a társadalmi megítélés. A kellemetlen velejárók eltörpülnek emellett. Ilyenkor emlékeztetem magam, hogy az bánt másokat, akit bántottak, és tovább lépek.

I never promoted fatness. I was accused of it though of course. It sucks to be fat but that does not make me a secondary citizen. Those who are bigger have a justification to exist as well. Not to mention that men’s taste in women moves on a wide range and there’s a need for everyone. I don’t believe that ugly is a synonym for fat. Even though they are trying to press it down my throat. The first step to self-love is self-acceptance and I accept that I look the way I look now. But with that I also have to accept the self-made doctors’ opinion who seem to know for a fact that being fat is linked with being unhealthy as if they were carrying an MRI machine with them 24/7. So those who are fat are automatically lazy and unhealthy but these are not direct consequences of each other. There might be a link and there often is but it’s not necessary.

Nem csak egyfajta, Instagram szépség létezik, tökéletes alak réssel a combok között, hibátlan bőr, hosszú haj, fiatal kor, rengeteg smink stb. Az evést egyenesen bűnként emlegetik, és csak annak van joga élvezni az ételt, akin nem látszik. Én például imádom, ha egy idősebb nő büszkén viseli a ráncait, és a fehér haját. Vagy hogy terhesen hogy kivirulnak a nők, és kismamaként is milyen helyesek. Vagy egy kis töltött galamb alkatú lány, aki tudja, mi áll jól neki. Ugyanúgy, mint egy légies, törékeny szépség vagy egy rövid hajú, bambi szemű “fiús” lány. Szemet gyönyörködtetően szépek a nők, és fájdalmas, hogy a legtöbbjük ezt nem is veszi észre. Ostorozzák magukat, hogy nem illenek bele esetleg a kor szépségideál képébe, miközben a maga módján minden nő csodálatos. Ha koronaként viselné mindenki azt a külsőt, amit kapott, képzeljük el mi lenne itt! Romba dőlne a sok milliárdos divat, szépség, fogyókúra és fitness ipar, ahogyan ma ismerjük őket. Mert már nem lehetne elhitetni a nőkkel, hogy csúnyák, és végre felfognák, hogy csak sokfélék. Engem személy szerint nem érdekel a versengés, remélem, mindannyiunknak sikerül, bárhogyan is akarjunk élni.

There’s not only one kind of Instagram beauty, perfect body shape with a thigh gap, flawless skin, long hair, young age, bunch of makeup etc. Eating is known as a sin by now and only those who are not gaining wight are entitled to do so. For instance I adore when an older woman is proud of her white hair and wrinkles. Or how radiant women are when pregnant and afterwards. Or a girl with a little stuffed pigeon figure who knows what suits her. As well as an aerial fragile beauty or a tomboy with big Bambi eyes. Women are beautiful in an eye catching way and it’s painful how they don’t even acknowledge that. They deride themselves because they may not fit in today’s beauty standards whilst every woman is wonderful in her own way. If everyone of us were to wear our appearance as a crown just imagine what would happen here! The trillion dollar fashion, beauty, diet and fitness industry would collapse the way we know now. Because the wouldn’t be able to make us believe that we are ugly and we’d have to admit that we are just different. The below quote could be my personal statement in this topic.

 

Nagy médiafelhajtás övezte a Nike plus size próbababáját, és sportruházatát nemrég. A véresszájúak a kövérség promotálásaként fogták fel, pedig ez öngól, hiszen nem a “foggyále” folyik a szájukből állandóan? És amikor a kövér nők megpróbálnak fittebbek lenni a nekik tervezett ruhában, ezt kapják? Igen, ez nagyon kihasználatlan piaci rés, és ha én ruhatervező lennék, én is kihasználnám, hogy aki nagyobb darab, az is csinosan, és divatosan akar öltözködni. A közhiedelemmel ellentétben sok duci nő sportol. Én is rengeteget tornáztam, amikor a stroke-omból épültem fel. Ettől nem fogytam le, teszem hozzá halkan. Bocsi, ha kidurrantom a rózsaszín lufit, de pusztán a sporttól nem lehet lefogyni, csak fittnek, jó állóképességűnek, feszesnek, tónusosnak lenni. Tehát arra jó a sport, hogy ne legyünk lusta, otthonülő foteltöltelékek. És megérdemlünk a mozgáshoz egy menő cuccot? Naná!

There was much ado around Nike’s plus-sized mannequins and clothing line just recently. Demagogues interpreted it as a statement for promoting fatness which is an own goal because we always hear the term “you should lose weight” and when fat women are trying to be more fit in the clothes that were designed for them they’re getting this? Yes, this is an unused market gap and if I was a fashion designer I would take advantage of the fact that bigger women wants to dress pretty and fashionably too. Contrary to the popular belief lots of fat women are doing sports. I personally exercised a lot during my stroke recovery process. And I add softly that I didn’t lose weight to an extent where my body type has changed. Flash news: You don’t get skinny because of sports alone. But you get fit, you get stamina, you get starched and toned. So exercising is good not to be a couch potato. And do we deserve a cool outfit for that? Hell yeah!

 

Az átlag férfiaktól rengeteg pozitív visszajelzést kapnak a nők, csak nem figyelnek oda. Tőlem is kérdezték már, hogy Te Eni! Mi az a narancsbőr? És amikor megmutattam a combom, azt a választ kaptam, hogy hát.. ez minket nem érdekel! Van egy réteg, aki szexuálisan igenis izgatónak tartja a telebb idomú nőket, csak nem vállalják fel, mert esetleg ciki a haverok előtt. Az én válaszom erre az, hogy akinek én nem kellek, az nekem sem kell. Nem kell még több felszínes ember a közelembe, köszi.

Women are getting lots of positive feedback from men but they aren’t paying attention. For example I was asked once: Eni, what is cellulite? And when is showed it to him on my thighs he went – You know, we don’t care about such things, right? There’s a big group of people who do like curvy girls and think they’re hot, but they don’t want to undertake it because it may be embarrassing in the eyes of their buddies. My response to that is if you don’t want me I simply don’t want you either. I don’t need more superficial people in my life, thanks.

Egy másik barátnőm sztorija, amikor élete legjobb nyaralására készült egy egzotikus országba, nem sokkal azelőtt szült, és maradt felesleg a hasán. A környezetében lévő nők a saját anyjával az élen addig alázták emiatt, amíg végül nem mert felvenni a nyaralásra kétrészes fürdőruhát. Hát nem az a dolgunk nekünk nőknek, hogy erősítsük, és bátorísuk egymást? Vagy minden a női irigységre vezethető vissza és ha nem találsz más fogást a másikon, a testét szégyeníted meg? Ez nem verseny! Senkiél nem kell jobbnak lenned, csak annál, aki tegnap voltál. Nem egymást túllicitálva kell könyökölni, hanem támogatni egymást. Panaszkodunk, hogy milyen szexista, gonosz férfiak uralta világban élünk, miközben mi magunk nehezítjük meg a saját életünket önmagunk és egymás utálatával, megvetésével és irigykedéssel.

Another friend’s story is when she was about to have the holiday of her lifetime to an exotic country. She gave birth not to long before and some excess remained in her belly. The women in her circle starting with her own mother humiliated her to the point where she ended up not daring to wear a bikini on her holiday. Wouldn’t it be our job to empower and support one another as women? Or it comes down to the envy between us? If we can’t catch each other in other ways body shaming is the ultimate way for humiliation? This is not a competition. You don’t have to be better than anyone just the person who you were yesterday. We don’t have to overbid each other all the time but to support each other. We are complaining how sexist, male-dominated world are we living in whilst in reality we are the ones who are making our lives harder with all this envy and humiliation.

 

Claire: Mostantól kezdve minden nap egy órával többet töltesz a tükör előtt minden reggel és este. És ha bemész egy szobába felméred hogy ki jobb nő nálad, és ki nem. Ahogy az évek múlnak, ezek a számok is változnak. Amíg végül te leszel az utolsó, akit észrevesznek a férfiak. – Tükröm, tükröm c. film

Claire: Now you spend an extra hour in front of the mirror every morning and every night. And now you’ll be the one to walk into a room and scan it for who looks better than you and who doesn’t. And as the years go by, the numbers change. One day you’ll walk into a room and you’re the last woman any man notices.  – The mirror has two faces movie

For those who haven’t seen it, I highly recommend the movie:

Szerencse, hogy vannak olyan kezdeményezések, mint Jameela Jamil színésznő (Netflix, The good place) iWeigh nevű mozgalma, ahol a (javarészt) nők nem a mérleg és a mérőszalag számaival mérik magukat, hanem azokkal a jó dolgokkal, amiket tettek a világban, amiket elértek, és a többi jótulajdonságukkal a külsőjükön kívül, és ezt megosztják egymással, mert nem csak számok vagyunk.

Hát nem lenne szuper, ha mi is így mérnénk magunkat?

Thank God we have such initiatives like actress Jameela Jamil’s (Netflix, The good place) iWeigh movement  where the (mainly) women are not measuring themselves with the numbers of the scale and on the measuring-tape but they are defining themselves by all the good deeds they’ve done, their accomplishments and the other good personality traits they have besides their appearance. They are than sharing these with each other and the World.

Wouldn’t it be nice to measure ourselves like this?

Annak az 5 embernek az átlaga vagy, akikkel körülveszed magad. Gondolj csak bele, hogy milyenek ezek az emberek a nőkre fókuszálva. Erősítenek, támogatnak téged? Pozitívak? Vidámak? Te választod meg, kiket engedsz közel magadhoz. Én minden nőt imádok, akiket beengedtem az életembe. Legalább 20-at tudnék mondani kapásból, akiknek a teremtő energiájában csak úgy lubickolok bármikor, és bárhol. A NŐK egy brutálisan erős terstvériség lehetne, ha nem taposnák, hanem felemelnék egymást. Örömmel látok minden példát erre. Téged milyen nők vesznek körül?

You are the average of the 5 people who you’re surrounding yourself with. Think about it, how they are focusing on women? Are they empowering and supporting? Are they positive and cheerful? You get to choose who you let in your life. I adore every woman who I did it with. I could easily list 20 of them just now who are showering me with their creative energy anytime and anywhere. Women could be a powerful sisterhood if they were not tread one another but lift each other up. What kind of women are you surrounded with? 

 

 

A cikket különböző beszélgetések inspirálták 6 barátommal (fiúk és lányok vegyesen) és meg akart íródni. Köszönet érte.
This article was inspired by separate talks with 6 different friends (both guys and girls) and it wanted to be written. Thanks for that.

Facebook Comments

About Eni

2008 óta foglalkozom rövidebb cikkek írásával. Az élet nagyszerű témákat szolgáltat, és sokan szeretik is olvasni, amiket írok. Mostantól minden írásom megtalálható itt, egy helyen. [ENGLISH]: I'm writing shorter articles since 2008. Life provides great topics, and a lot of people like, what I write. All my writings can be found here, from now on.

Check Also

2022 évzáró beszéd ajánlókkal

Gondoltam, írok egy évet összefoglaló posztot, miket tanultam, milyen hasznos dolgokat adnék át Nektek is. ...