Wednesday , 19 June 2024
Home » Home » Fogyás hamburgerrel » Fogyás hamburgerrel Part 18 – Szülinapomra mínusz 22 kg

Fogyás hamburgerrel Part 18 – Szülinapomra mínusz 22 kg

39 éves lettem én. Fél év eltelt, amióta az előző részt olvashattátok. Több oka van ennek, más témákba is belekaptam, pl. a neurodiverzitásról kutatok és írok cikkeket a céges portálra, összesűrűsödött a munka, érzelmi hullámvölgyek.. De mivel most megint mérföldkő van, van, és van is mit mondanom, tessék 🙂

A magas kortizol (stresszhormon) szint és a kialvatlanság szinte lehetetlenné teszik a fogyást, mert a szervezet pánik módban van, és nem ereszti el a súlyt, hátha raktározni kell nehezebb időkre. Ha pedig az ember kialvatlan, akkor másnap nem válogat, azt eszi, ami éppen elérhető. Szóval történik az élet, mint mindenkivel, a fogyás projekt háttérbe szorult, de nem adtam fel, sőt. Mert ez nem diéta, vagy fogyókúra. Olyat többé nem csinálok, egyrészt, mert mind eredménytelen, másrészt ha  meg valamennyire eredményes, akkor csak a végét várom, tehát nem fenntartható. Amikorra már kiéheztetem magam, mert valamiket megvontam magamtól huzamosabb ideig. Utána megint ‘rendesen’ eszem, és minden visszajön, vagy még több, tehát jojó. Már sokszor írtam, ez nem fogyókúra, hanem újra tanulok enni, ezúttal jobban. Új szokásokat próbálok kialakítani, ez évekig tartó folyamat. Ahogy apu mondta egyszer, nem hirtelen szedtem fel, nem is úgy fogom leadni. Úgyhogy örülök a részeredménynek, hogy nem hízom vissza, mint az emberek 95%-a. Ha lassan is, de akkor is lefelé megy a trendvonal, és tartósan. Így a testemnek van ideje szokni az új önképét, nem igyekszik visszaállni arra, amit megszokott. Szóval eleget tanultam már erről a témáról, hogy tudjam, hogy ez jól van így.

 

Látlak, amikor hegyeket mozgatsz. Látlak akkor is, amikor nem tudsz kikelni az ágyból. Bármelyik nap is legyen a mai, gyönyörű vagy, és bátor. Csak akartam, hogy tudd.

 

A legszembetűnőbb változás nekem, hogy teljesen máshogy néz ki a hűtőm. Ha nincsenek benne zöld, meg fehérjedús dolgok, nem vagyok elégedett azzal, ahogy vásároltam. 2023-ban tartottam a súlyomat, de a fentebb említett okok miatt nem ezen volt a hangsúly. Ugyanaz a pár kiló ment fel és le. Továbbra is sokat tanulok a saját fizimiskámról, a határaimról és képességeimről, a fogyás mikéntjéről, lélektanáról. Továbbra is követek dietetikusokat, edzőket, sok súlyt leadott embereket, és próbálom követni a tanácsaikat, magamévá tenni a gondolkodásukat.

Tanulok menstruációs fázisokról, hogy a ciklus 4 hetében nem tudunk ugyanúgy teljesíteni, és nem jó ugyanazt enni. Hogy a menzesz alatt kb. 300 kalóriával többet éget egy nő szervezete naponta, és olyankor engedni is kell, hogy többet együnk, mert szükségünk van rá. De hogy ezt hogy lehet kicselezni alacsony kalóriatartalmú, de mennyiségre mégis sok “volume eating”-el. Sokáig mindig a menzesz előtti pár napra jellemző “kívánós” fázison csúsztam el (PMS), amikor egy fél lovat meg tudna enni az ember, ahogy a tesóm mondja. Most már okosodom, és noha mindent megengedek magamnak, amit megkívánok, jól csak azzal engedem magam lakni, ami jót is tesz. Ami nagy adag, hogy eltelítsen, de alacsony kalóriás. AMÚGY! 1-2 hónapja tapasztaltam meg, hogy szúr a farcsontom, amikor ráülök! 😀 Felnőtt életemben biztos nem volt ilyen! Ezen jókat mulatozom, hogy dehát a többi ember, aki nem kövér hogy bírja ezt? 😀 Na nyugi, azért nem soványodtam le, mint ahogy az unokatesóm mondta, azon is jókat kacarásztam, mert még bőven van még ott, ahonnan ez jött 😀 Ami még fontos, hogy rég megtanultam, a mérleg nem a legjobb barátom, és a súlyom ingadozik egy napon belül is, a felgyülemlett víz (meg más) mennyiség miatt. Én nem elsősorban súlyt, hanem zsírt akarok veszíteni, hogy a testem formája/összetétele átalakuljon. Tehát pár havona szabócentivel lemérem mérem magam mindenhol, és felírom. És a centik MINDIG lefelé mennek attól függetlenül, hogy épp mit mutat a mérleg. Már évente többször szelektálom ki a ruháimat, és veszek újakat, mert lógnak rajtam a régiek. Igaz a mondás, hogy 10 kilónként 1 konfekcióméret, már több, mint 2-vel kisebb kell.

 

Azokon a napokon, amikor “csak” 40%-ot nyújtottál, és tényleg csak 40% volt benned, 100%-ot nyújtottál.

 

Még simán előfordul, hogy nézegetem a kisebb méretű ruhákat, és nem hiszem, hogy jó lesz, meg a nagyobbat veszem, biztos, ami biztos, aztán meg lóg rajtam. Ezért kell ezt lassan csinálni, az agynak és a testnek is kell idő, mire adaptálódik. A testkép lassan változik. Ha siettetjük, gyorsan vissza akar majd menni oda, amit megszokott, és úgy szabotálja magát, hogy vissza lehessen hízni. Ezért van az is, hogy sokszor a szememmel eszek, ha megpróbálok ugyanannyit mint régen, rosszul leszek tőle. Általánosságban már egészségesebb ételeket is kívánok, kivéve mielőtt meg kell jönnie, vagy ha lelki bajom van.

Nagy dolog nekem, és hálával tartozom a volt kolléganőimnek Enikőnek, és Julcsinak. Enikőnek van fitness edző végzettsége, és 2017 óta tartja az irodai tornát, ahol specifikusan olyan gyakorlatsort állított össze, ami kifejezetten arra van kihegyezve, hogy íróasztalnál ülő embereket átmozgasson. Ezt munkaidőben teszi minden egyes nap vagy ő, vagy Julcsi helyettesíti. Amikor éppen tudok, csatlakozom élő hívásban hozzájuk (mert már nem egy munkahelyen dolgozunk), amikor pont abban az időpontban nem jó (néha hónapokon át van ilyen), van egy videófelvételem a tornáról, és azzal együtt csinálom, amikor van egy szabad fél órám munka előtt, vagy után. Ők is az angyalkáim, és megérdemlik, hogy megemlítsem őket, és az engedélyükkel kitegyem egyik közös képünket ide 🙂

 

 

 

A magamnak tett ígéretemhez híven az első 20 kiló után lassan elkezdek edzőterembe is járni, hogy súlyzózhassak a gépekkel, mert az otthoni torna és a sok séta a továbbiakhoz már nem elég. Ehhez vettem menő edzőruhákat, és kinéztem 2 termet a közelben, amiket ki akarok próbálni. MINDEN személyi edző, coach egybehangzóan azt mondja, hogy több izmot kell építeni a hatékony zsírvesztéshez, a kardió önmagában nem elég. Mert minél több izomtömeg van az emberen, annál jobban éget kalóriát az ember teste nyugalmi állapotban is. A több elégetett kalóriával nyilván többet is lehet enni. És hát a nyilvánvaló okok, az alakformálás, állóképesség, több erő..

Plusz nekem nincs “izommemóriám“, sose “híztam meg”, nem voltam vékony, vagy izmos előtte, a testem nem emlékezhet, milyen az, így nulláról kell erre megtanítani. Annak, aki meghízott, a teste jobban emlékszik, hogy kell “visszaállítani” magát az ideális állapotra, és nekem nincs hova. Mióta az eszemet tudom, pufi gyerek voltam. Még emlékszem, hogy 7-8 évesen gyógyfürdőbe vitt a nagymamám, mert az ottani gyógyvíz ivása állítólag fogyaszt.. Szegények nem tudhatták, hogy ez nem ilyen egyszerű azért…

 

 

 

 

2 éve hallottam, és nagyon igaz rám, hogy “The hard thing is not no learn how not to stuff your face, but learning how to face your stuff.” Vagyis, hogy a nehéz rész nem az, hogy megtanuld, hogy hogyan ne tömd a fejed, hanem az, hogy megtanuld, hogy ‘tömd jó dolgokkal a fejed’, hogy nézz szembe a saját lelki bajaiddal anélkül, hogy a kajában látnád a fájdalomcsillapítót. Lelkileg gyógyulni, feldolgozni, amit kell, technikákat tanulni, hogyan küzdjek meg a nehéz helyzetekkel. Ezzel egyidejűleg csökken a vágy, hogy kajálásban lássam a megoldást bármire, úgyis mindegy, meg megérdemlem alapon. A stroke felépülés idején már megtanultam, hogy ha a lélek gyógyul, a test is gyógyul vele. Tehát mindenféle traumafeldolgozás, meg magaddal szembenézés témájú könyveket olvasok, podcastokat hallgatok. Ez nekem sokat segít. A fogyástól nem azért lesz az ember erősebb lelkileg mert fejlődik az akaratereje, meg hasonló hülyeségek. Az mindig megvolt. Hanem a háttértudás, az AHA élmények, az önismeret miatt, hogy érted, és fel tudod dolgozni a saját szarjaidat. Megismered és elfogadod a saját működésedet, korlátaidat. És a fogyás csak akkor egészséges/tartós, ha önszeretetből, nem pedig önutálatból fakad. 

 

 

 

 

Soha nem gondoltam volna, hogy találok olyan – egyszerű, bár nem könnyű – megoldást (kalóriadeficit), amivel eszem és fogyok. Mindenféle instant fogyást ígérő “csodaszerek” nélkül. A káros diéta kultúra belém is belém ette magát egy életen át. Hogy csak megvonással, meg koplalással lehet fogyni, és hogy sporttal ki lehet váltani a jól evést. Jól evés = Jól levés! Haha, ezt most találtam ki, szar vicc, de milyen igaz. Meg arra is kezdek rájönni, hogy nem mindenkinek kell egyformára fogyni, ugyanúgy kinézni. Mindenki más súlyban egészséges. Magadhoz képest mit tudsz kihozni magadból, neked mi a kényelmes és tartható, ez a lényeg.

Mióta sejtem, hogy ADHD-s vagyok azt is tudomásul vettem, hogy baromi nehezen tartom meg a ‘jó’ szokásokat, és hajlamos vagyok a ‘rosszakra’ a dopaminhiány miatt az agyban. Tehát megértőbb, elnézőbb vagyok magammal, nem kell, hogy még én is b@sztassam magam, ez nem egy jellemhiba, hanem az agy egyedi kémiája. Az ADHD tényleg a szupererőm, annak idején azért gyógyultam meg a stroke-ból ilyen “gyorsan”, mert hiperfókuszáltam a gyógyulásra, semmi más nem létezett. És azért nem gyógyultam meg teljesen, mert akkor fulladt ki, 4 év után. Odáig tudtam tartani a lelkesedést 1 szuszra. A fogyással is valahogy így lehet. Időnként elfogy a lendület, aztán majd úgyis jön megint. Most, hogy már ennél a cégnél is tudják a stroke-ot és már az ADHD-t is (mivel én vagyok a Neurodiverzitás különcsoport vezetője Magyaroszágon ennél a világcégnél), írnak rólam egy cikket ‘Hero of the month’ vagyis a hónap hőse címmel. Az egész fogyás témáról nem is tudnak nyilván, ott ezt nem reklámozom. Viszont sok éve már szokásommá vált, hogy a hozzám vágott téglákból várat építsek, tehát hogy előnyömre fordítsam, ami elvileg a hátrányom lenne. Úgyhogy mivel ez a minta bevált, folytatom 😉

 

 

 

A “Fogyás hamburgerrel” sorozat összes része >>ITT<< olvasható.

 

Ajánlott könyvek angolul:

Shahroo Izadi – The last diet

James Clear – Atomic habits

Geneen Roth – Break free from emotional eating

Bessel van der Kolk MD – The body keeps score

 

Kedvenc podcastok:

This spiritual fix

The school a greatness

Diary of a CEO

 

Ajánlott magyar edzők követésre a Titok-on:

Coach Kf

Várhegyi Richárd – kaloriakiraly

Attila8020nutrition

 

Ajánlott Tiktok csatornák csökkentett kalóriás receptekkel:

Ice.karimcooks (Ice Karim)

Doosifit (Idris Gettani)

Stealth health (Tom Walsh)

Its.razi (Razi Khan)

Bethanyydobson (Bethany Dobson)

Krenndia (Krénn Diána)

 

Ajánlott Titktok csatornák a helyes mindset miatt:

John Oakes PhD

Dr Idz

Jordan Syatt

Tyler Butt

Luke Hanna PT – lukehannanutrition

Zach Coen RD/LN

Chris Terrell – og_chris_terrell

Graeme Tomlinson – thefitnesschef_

Ryan Mercer

Oisin Mulligan

Matt VanDerLaar

Eric Robers – ericrobertstsfitness

Sean Casey

Ben Carpenter

Bobby – bibbynutrition

Jonathan Clarke

Faith – trainingforamazing

Coach Jumha

Megan Celeste

Turo Virta

Hope Zuckerbrow

 

Ajánlott facebook csoportok fogyás témában:

Lose weight, eat pizza

Lose weight with John

Strong start with Strong Coffey

 

Ajánlott magyar facebook csoportok felnőtt ADHD témában:

ADHD felnőtt önsegítő csoport

Felnőtt AD(H)D-sok csoportja

Felnőtt AD(H)D-sok csevegője (viccesebb)

 

És természetesen a mi saját facebook csoportunk a Strokeinfó alapítvánnyal annak, akit a stroke téma érdekel, mert érintett:

Strokeinfó Alapítvány Stroke-os hősei és szeretteik

 

 

 

Jövőre friss hírek, amikor megint lesz mit mondanom erről 🙂 Köszi, hogy követitek a blogot, akár facebookon is, érnek a témák folyamatosan, és nem csak ez. Stay tuned! 🙂

 

A főkép forrása: amazon.com

U.I: A nagy kihagyott üres fehér helyek nem azért vannak, mert béna vagyok és túl sok enter-t ütöttem, hanem azért, mert nem tudom jól beállítani a Google ads-t 😀 Ha valaki tudja, hogy kell, hogy meg is jelenjen ott valami, akkor szóljon. Különben meg ez egy 2024-es feladatom lesz!

Facebook Comments

About Eni

2008 óta foglalkozom rövidebb cikkek írásával. Az élet nagyszerű témákat szolgáltat, és sokan szeretik is olvasni, amiket írok. Mostantól minden írásom megtalálható itt, egy helyen. [ENGLISH]: I'm writing shorter articles since 2008. Life provides great topics, and a lot of people like, what I write. All my writings can be found here, from now on.

Check Also

Nemzetek konyhája – Tunéziai kefteji

Imádom az olyan külhoni kajákat, amik mindennapi itthon is kapható dolgokból is könnyen elkészíthetők, csak ...