Monday , 22 April 2024
Home » Stroke » 105. – A Babinski jel vagy reflex

105. – A Babinski jel vagy reflex

Az idegrendszer (gerincvelő) olyan sérülése a Babinski jel, amin a tudomány jelen állapotában nem lehet változtatni, stroke-osoknál pedig tartósan fennállhat. A corticospinális, vagyis a piramispálya sérül az agyban, ami a mozgásszervekért felelős. A babák idegrendszere 2 éves korukig fejlődik, addig van Babinski reflexük is, vagy pedig különböző balesetekben sérülhet meg a gerincvelő, stb. Nekem van, de nem aggódom miatta.Lássuk, mi is az.A Babinski-jelet úgy lehet kiváltani, hogy egy kulcsot vagy egyéb tárgyat erős nyomással végighúzunk a talp külső szélénél. Erre a kissé kellemetlen vizsgálatra az egyébként egészséges emberek – leszámítva a 6 hónapnál fiatalabb csecsemőket – a lábujjak talpi behajlításával reagálnak. Az agy vagy a gerincvelő bántalmára utal azonban, ha az öregujj (nagy lábujj) föl- és hátrafelé mozdul, a többi ujj pedig legyezőszerűen távolodik egymástól.

Ez a rendellenesség az agysérülés következtében alakul ki, és hogy az egyensúlyunkkal, az eleséssel van összefüggésben, ugyanis azt akadályozza meg, hogy az agyunk koordináljon minket, és korrigálja a helytelen működést. Ez egy reflexes mozgás, tehát akaratlagosan nem befolyásolható. A mozgás koordináció is megsérül általa, ezt az izmok fejlesztésével lehetséges fejleszteni. Otthon fontos az akadálymentesítés, hogy a beteg ne szenvedjen sérüléseket. A rendszeres torna is segít a mozgáskoordináció fejlesztésében. A vizsgálaton pozitív eredménnyel szerepelni csupán annyi információt ad, hogy megsérült az agyunk, de hát ezt enélkül is tudjuk. Aggodalomra nincs ok addig, amíg az orvosaink sem aggódnak. A Babinski reflex ugyan önmagában nem gyógyítható, de a kiváltó okok igen, tehát ne keseredjünk el.

Videon szemléltetve: http://www.youtube.com/watch?v=QHV9uig0Kuw

Forrás: A Pécsi Tudományegyetem neurológiai anamnézisekről szóló tananyaga
+ különböző amerikai internetes orvosi szaklapok

10405683_512785565522470_9203399520897700491_n.jpg
 Erre a honlapra csak a stroke-ról szóló blogom esszenciális posztjai kerülnek fel, valamint azok a bejegyzések, amiket 2015 február 1. után írtam. Ha részletesebben érdekel a stroke téma, látogass el az erről szóló blogomra! Egy stroke-os naplója: http://strokeomvolt.blog.hu, és a Strokeinfó Alapítvány honlapjára: http://strokeinfo.hu

Facebook Comments

About Eni

2008 óta foglalkozom rövidebb cikkek írásával. Az élet nagyszerű témákat szolgáltat, és sokan szeretik is olvasni, amiket írok. Mostantól minden írásom megtalálható itt, egy helyen. [ENGLISH]: I'm writing shorter articles since 2008. Life provides great topics, and a lot of people like, what I write. All my writings can be found here, from now on.

Check Also

Fogyás hamburgerrel Part 1 – Mi vaaan?? | Weight loss with hamburgers – Whaaat??

Isten hozott Eni nagy fogyás kalandján! Azt tudom, hogy nem egy hétfői napon kezdődött, meg ...