Wednesday , 19 June 2024
Home » Else » Fogyás hamburgerrel Part 1 – Mi vaaan?? | Weight loss with hamburgers – Whaaat??

Fogyás hamburgerrel Part 1 – Mi vaaan?? | Weight loss with hamburgers – Whaaat??

Isten hozott Eni nagy fogyás kalandján! Azt tudom, hogy nem egy hétfői napon kezdődött, meg nem is a szülinapomon, vagy újévkor. Augusztus másodikán vasárnap kezdődött.

Az, hogy meguntam, hogy egy nőnek folyamatosan éreznie kell a nyomást, hogy fogyókúrázzon, főleg ha kövér, és csak akkor van joga rendesen enni, ha vékony. Nem fogyókúrázom többet, és nem fogok táplálkozási zavarokat kifejleszteni magamban. Nem félek többé a kajától, nem leszek bűnöző, ha enni merészelek, csak megtanulom, hogyan kell okosabban csinálni. Tarts velem, ha érdekel, hogyan.

Are you an English speaker? Translate the entire article like so:

A Fogyás hamburgerrel egy cikksorozat lesz egy 3 hónapos tanulási fázis eredménye (aztán tovább írom, amikor újakat tanulok). ITT LEHET ELMENTENI/KÖNYVJELZŐZNI A LINKET, ha később visszajönnél elolvasni a többi részt.

Miért most?

Mert a karanténban egyre csak jöttek rám a kilók, annyira, hogy soha nem voltam ilyen nagy és megijedtem. Ennyire egyszerű. Ez tüzet gyújtott a seggem alá. Én egész életemben kövér voltam, jóval korábban is megijedhettem volna, de még soha nem álltak úgy a dolgok egyszerre, hogy lelkileg is kiegyensúlyozott legyek, időm is, meg kedvem is legyen belefogni egy ilyen hosszú vállalkozásba. És nekem ez kellett.

Soha nem találkoztam még átlagos súlyú önmagammal, ideje már megismerni. Ezért elképzelni is nehéz őt, jó sok vizualizáció kell hozzá. Azt vallom, hogy az élet célja a tanulás, és hogy önmagunk legjobb verziói legyünk. Lelkileg jó úton vagyok, most ideje ezt fizikai formába ölteni. Tehát soha nem volt erre jobb idő, mint most, kész vagyok.

Sokakat az önutálat vezérel, hogy belekezdjenek, de ha olvassátok a blogot, tudjátok, hogy én nem utálom magam. Tehát nekem ez volt a karantén pozitív hozadéka, mert minden rosszban ott a jóra is a lehetőség. Egy kényelmesebb súlyt akarok, ahol senki nem basztat, szép ruhákban járhatok, amik nem kerülnek csillagászati összegbe. Jó sokáig akarok élni egészségben, sokkal több mindent megcsinálni, és megjavítani azt, ahogy a kajához viszonyulok.

Amikor a megijedés fázisában voltam, elkezdtem utánanézni, hogy vajon valójában miért hízom folyamatosan és ilyen könnyen. Rábukkantam a 3 alap testtípusra, és kiderült, hogy tipikus endomorf vagyok, aki könnyen hízik, erős, raktároz a szervezete. Most, hogy ezt már tudtam, rákerestem, hogy mit lehet csinálni. Megtaláltam, hogy az IF-et (intermittent fasting/időszakos böjt) ajánlják ennek a típusnak, és ez engem azzal fogott meg, hogy szó szerint bármit lehet enni. Majd mivel semmi sem történik véletlenül, kimentünk Emese kolléganőmmel a Római partra sétálgatni. A hekkesnél a hölgy pont cigiszüneten volt, és meghallotta, ahogy erről beszélgetünk. Elkezdődött egy 10 perces traccsparti, ahol elmondta, hogy ő nagyon ajánlja, mert a barátnője sokat fogyott így. Belekezdtem tehát, hogy lássam, ezt hogy bírom. Az első 4 nap alatt a falat kapartam, de kitartottam, és hát így indult. Most az első 10 kilóval könnyebben írom ezt le. Az intermittent fasting-ról a következő cikkben fogok írni, de elöljáróban annyit, hogy idő közben megtanultam jól enni is. Vagyis tápanyagdúsan, és így sokkal ritkábban vagyok éhes.

Kiemelem, hogy ez a módszer kifejezetten nekem működik [mérsékelt, fenntartható kalória deficit + intermittent fasting (időszakos böjt) + kicsit keto, kicsit low carb (csökkentett szénhidrát), kicsit vegán], mert nem mindenki bírja, ha egy kicsit éhes időnként, van, aki inkább bizonyos ételcsoportokat von meg, de naponta többször eszik.

 

 

Nekem az érzelmi evéssel is le kellett számolni, hogy ha nagyon fájt, vagy nagyon jó volt, kajához nyúltam. Az mindig ott volt, sosem hagyott el. Abba kellett hagynom az unalmamban evést, a “már úgysem számít” evést, a “megérdemlem” evést, és a túlevést kipukkadásig. Meg kellett tanulnom, hogy a kaja nem jutalom, nem unaloműző, és nem fájdalomcsillapító, hanem üzemanyag. Minél jobb minőségű az üzemanyag, annál jobban működik a motor. Persze ettől még lehet élvezni, sőt kell is, én imádok főzni és enni. Csak most már tudom, mit ér az étel, amit megeszek. Jobb akarok lenni, okosabb, fejlődni, ezt mindig nagy pofával mondom, de ez erre a területre is igaz kell hogy legyen. Tudni akarom, hogyan kell jól enni. Hogyan kell jól élni. És akkor a dolog pozitív hozadéka a fogyás lesz, nem pedig az egyetlen célja. Mint ahogy a penznél is: ha az ember jól csinálja, amit csinál, sikeres benne, teljesen ráállította az agyát arra, amiben jó, akkor az előbb-utóbb anyagiakban is megmutatkozik. Nem szabad üldözni, mert elveszíti az élvezeti értékét. Hát így vagyok én is. Ahogy lepucolom magamról a régi hiedelmeket, és beleteszem a munkát, tanulok, fogyok is. Nem kapkodva, türelmetlenül várom, hogy mikor fogyok már és milyen gyorsan.

Mielőtt belekezdtem, már készültem rá egy ideje igazság szerint. És 1 héttel előtte megittam minden nap egy pohár szódabikarbónás vizet, hogy kicsit lúgosítsam az elsavasodott szervezetemet. Ezt évek óta csinálom pár havonta egyébként, mert mind el vagyunk savasodva, nézzétek utána. Korábbi hamvába holt próbálkozásaimból tudtam, hogy ez a fogyást is beindítja.

Szinte teljesen elhagytam a kenyeret, ez nekem mindig is elég könnyen ment, de nem sokan vannak ezzel így. Évek óta csak teljes kiőrlésű meg rozskenyeret ettem amúgy is, de most azért csökkentettem le drasztikusan, hogy többet ehessek azokból a tök jó kajákból, amiket találtam/kitaláltam, és ne ez töltse ki a napi kalóriabevitelemet. Persze eszem, ha megkívánom, de ki kell menni érte boltba, mert alapból soha nincs itthon. Ez egy jó taktika egyébként, egyenként kimenni a dolgokért vásárolni, mert az is séta.

A harmadik a tej volt. Ezt nem a fogyás miatt hagytam el, bár én úgy érzem, hogy ez is segít. Azért hagytam el, mert az utóbbi években rájöttem, hogy enyhén laktózérzékeny vagyok, a tejtermékeket elég jól bírom, de a sima tejet nem. Úgyhogy áttértem a növényi (mag) tejekre, ezek drágák, de már megtanultam otthon elkészíteni őket, elég könnyű.

A lényeg, hogy valamilyen kompromisszumot kell kötni, valamilyen szigorítást kell bevezetni magunkkal szemben, okosabban kell enni. De ha az ember csak 80-90%-ban tudja tartani és sokáig, az sokkal jobb, mintha 100%-ban tartja, és 2 hét után feladja, mert mindent megvon magától, amit szeret. Néha kicsit éhes vagyok, és olyankor tudom, hogy jól csinálom, mert éppen égeti a szervezetem a zsírt. Néha meg bűntudat mentesen benyomok egy hambit, ha kívánom. Nem kellenek “csaló” napok, hét közben is megadom magamnak, amit kívánok. Itt a balansz, és ezért tudom tartani, és így is fogyok. Csak akkor eszem, ha tényleg éhes vagyok, és addig amíg nem vagyok éhes, nem amíg kidurranok. Ez nem a Szent Grál, nem vagyunk egyformák, de nekem hónapok óta működik, és ez a fontos. Másnak meg más működik, leszokott cigiseknek, alkoholistáknak vagy drogosoknak is másképp működik, van, aki teljesen távol tartja magát a függést okozó kísértéstől, mert neki csak az működik. Én a cigivel sem vagyok így, régen függő voltam, és néha most is elszívok egy szálat, kvázi perverz módon megmutatom a cigifüggéségnek, hogy akkor is én vagyok az úr. Hát a kajával is így van, tesztelem az akaraterőmet, hogy kevesebbel is beérjem, és ne szaladjon el velem a ló. De attól még eszek egy kis chips-et, ha megkívánom, hogy ne érezzem úgy, hogy mindent megvonok magamtól, és fel akarjam adni.


– És mit csinálsz ma este? – Elfoglalt vagyok, égetem a zsírt.

Van sok módszer, amivel sokkal gyorsabban lehet fogyni, nagyobb kalória deficittel, de azok nem sokáig tarthatóak, itt a lényeg, hogy sokáig tudd csinálni és én hosszútávon gondolkodom. Nagy súlyt akarok letenni, ez kb. 1,5-2 év lesz. Ezét kell biztosnak lenni abban, hogy ezt az életmódot életed végéig tudod folytatni, ha kell. Másban olyan kitartó vagyok, ideje volt ezt ide is átültetni. Azt a módszert meg még nem találták fel, ahol az ember 0-24-ben szemét kaját töm magába, meg sem mozdul és mégis fogy. Ha mégis, mondjátok el nekem is.

Fontos megemlíteni, hogy semmilyen tisztítókúrát nem csináltam, semmilyen bogyót, vagy szert nem szedtem ezeknek nincs amúgy sem tartós hatásuk. Csak rengeteget tanultam a témáról. Persze erre már egy egész iparág épült, de nekem most esett le na. A szervezetünk okos, majd ő kitisztítja önmagát. Az első 3-5 kg úgyis víz, ami lemegy. Lesznek olyan időszakok, amikor nem tudod úgy tartani, ekkor is tedd meg, ami tőled telik. Nekem is itt volt a legjobb barátom 1 hónapig augusztus végétől szeptember végéig, folyton kajálni jártunk mégis fogytam, csak lassabban. Mert betartottam, amit tudtam.

 

Az endomorf testtípus:

 

Kövérnek lenni nem azért szar, mert önmagában olyan szar. Hanem mert összekapcsolódik egy csomó előzetes feltételezéssel, előítélettel. Az emberek nem vesznek komolyan, nem tartanak hitelesnek, előre elítélnek, ahogy meglátnak, anélkül, hogy bármit is tudnának rólad. Aki kövér, annak minimum 2x annyit kellett letennie az asztalra, hogy bizonyítsa, ő is ér valamit.

Tegye fel a kezét, aki hallotta már, hogy a kövér emberek lusták, akaratgyengék, egészségtelenek, büdösek, csúnyák, buták. Azzal kompenzálnak, hogy viccesek, nem tisztelik saját magukat, ezért nekik bárki jó, örülhetnek, ha valaki rájuk néz.

És akkor megkérdeztem azokat, akik személyesen ismernek: szerintetek én ilyen vagyok?

 

A fatphobia, vagyis a kövérségtől való rettegés hatalmas méreteket ölt világszerte. Az utóbbi években ugyan nagyot mozdult a világ abba az irányba, hogy többféle szépséget is elfogadjunk, de az valahogy nem megy a fejekbe, hogy a kövérség nem egyenlő a betegséggel, egészségtelen életmóddal. Átlagos alkattal is lehet valaki nagyon egészségtelen, csak az nem látszik.

A kövérséget ezért nem lehet “promotálni”, pedig ezt én is megkaptam már. Soha senki nem indított reklámkampányt arra, hogy gyerünk, legyünk kövérek, mert az milyen jó! Senki nem akar kövér lenni. Viszont a XXI. században szeretném hinni, hogy felvilágosultabbak vagyunk annál, mint hogy fekete-fehérben lássunk. A kövér is szép, csak más embereknek, más ízléssel, ez nem fétis, csak preferencia. Nem csak egyfajta univerzális szépséget lehet szeretni. És aki húsosabb, az is lehet egészséges, ehet úgy, mozoghat úgy, élhet úgy, ahogy sok vékony embernek kellene. Csak van, akin jobban meglátszanak a kilók, és nagyjából ennyi. A kövérségnek megvannak a maga hozadékai viszont, egy bizonyos súlyon túl már jöhetnek a szív-érrendszeri, mozgászervi problémák, a kényelmetlenségek, de ez sem törvényszerű.

Hány embernek vannak ugyanilyen gondjai és nincs rajtuk plusz kiló? Csak a kövérség növeli bizonyos betegségek kockázatát. Ezt sosem tagadtam, és magamon is tapasztaltam. Ezért is kezdem bele az egészbe. Nem azért, mint sokan: önutálatból, mert rondának tartottam/tartom magam kövéren. Egyáltalán nem. Ez nálam pont ellenkezőleg van, az önszeretet  vezetett idáig. Mert egészséges akarok lenni. Mind lelkileg, mind testileg. És a kedvenc témám az önfejlesztés része bizony az is, hogy fizikailag foglalkozzak saját magammal, eddig ez kimaradt, vagy mellőztem, nem fektettem rá elég hangsúlyt.

Tartósan fogyni és megtartani nem lehet önutálatból, csak önszeretetből. Már nincs szükségem a hájra, hogy megvédjen engem, vagy távol tartson bárkit, mert már vagyok olyan erős lelkileg, hogy meg tudom védeni magam hájréteg nélkül is. Már nem kell nagynak és erősnek lennem fizikailag, hogy ne tudjanak bántani, mert már belül vagyok erős.

Bizonyos szinten azért foglalkoztatott a téma, amikor a stroke-omból épültem fel évekig. Valamennyit fogytam is, de túl keveset tudtam erről, hogy tartós legyen az eredmény. És folyton tornáztam, innen is tudom, hogy mozgással nem lehet kiváltani azt, hogy JÓL eszik az ember, pusztán ettől nem lehet lefogyni.

AHA! Szóval kifogásokat keresel arra, hogy miért vagy kövér!

Nem kell már keresnem, pontosan tudom. Elég mélyre mentem a nyúl üregében ehhez. És ezek tudatában mégis be tudtam indítani a fogyásomat. Viszont kétségkívül nehezebb nekem, mint másoknak. Miért?

 

Igen Kedves Olvasóim, Eni megcsinálta egyszer az évekig tartó kalandot, ahol teljesen megváltozott. Vajon megcsinálja még egyszer? Gyertek vissza időnként elolvasni, hogy haladok a Fogyás hamburgerrel projekttel.

Így 3 és fél hónap után kezdem érteni, miről beszélnek, amikor azt mondják, a diétának semmi értelme, és hogy életmódváltás kell. Lassan már nem számolom a kalóriákat, de ehhez az kellett, hogy hónapokig számoljam és tudjam, hogy mi van abban, amit megeszek. Most már tudom, hogy kb. 1 tenyérnyi fehérje, 1 maréknyi szénhidrát, 1 ökölnyi rost és 1 hüvelykujjnyi zsír az ideális étkezés. Hogy mik ezek? Kiderül majd a Tápanyagokról egyszerűen című részből.

A motivációról

A motivációról azt mondják, hogy olyan, mint a zuhanyzás, nem tart sokáig, ezért kell naponta ismételni. Én meg azt mondom, hogy nem kell mindig motiváltnak lenni. Csak kitartónak. Nem feladni, és minél többször rávenni magad, hogy megcsináld, amit kigondoltál, akkor is ha nem akarod. Hogy betartsd a saját magadnak tett ígéreteidet. Akkor se szállj ki, ha kicsit megcsúsztál, csak állj vissza, és folytasd, ahol abbahagytad. Csak tarts ki. Maradj konzisztens és idővel könnyebb lesz jól enni, és mozogni is, többet is tudsz majd csinálni. Nem 1 zacskó chips-től híztál meg, én nem 1 db salátától fogsz lefogyni sem.

Érezted már úgy, hogy úgysem csinálod jól, és akkor már azt és annyit eszel, amennyit akarsz? Legalább élvezed az életet. Megérdemled. Hát én igen. A kérdés nem az, hogy megérdemled-e, mert persze, hogy igen. Csak abból a kényszerképzetből kell kijönni, hogy a kaja jutalom. Kutyáknak adunk jutifalatot, ha ügyesek voltak. Te kutya vagy? És ha már a kutyás példa: te mit csinálsz a kutyáddal, ha már gurul? Nem kevesebbet eteted és többet sétáltatod?

Emberek vagyunk, lehet máshogy is jutalmazni, feltöltődni, fájdalomcsillapítani olyasmivel, amit nem lehet megenni. Én pl. csináltam magamnak – 10 kilónként egy borítékot, és ráírtam, olyanokat, hogy utazás, wellness hétvége, új ruhák, konyhai gép stb. Ki minek örül. Persze majd meglátjuk, mit enged a karantén helyzet. – 10 kg-nál a fogadalmam, hogy beiratkozom egy konditerembe, erre most zárják be mindet. Még jó, hogy kigyűjtöttem az otthoni saját súlyos edzéseket, a séta meg még nem tilos és ingyen van. Most rendeltem itthoni tornázáshoz szükséges eszözöket. Meg hogy útjára indítom ezt a Fogyás hamburgerrel cikksorozatot, amiből eddig még 8 várja, hogy befejezzem. A jutalmam pedig, hogy veszek egy szép kabátot, és itthoni tornához való felszerelést (pl. súlyzó vagy kettlebell, elasztikus gumiszalag pl. Thera band, taposógép). Találékonynak kell lenni, a célok és a jutalmak változatnak. Most ez a projekt került az első helyre.

És tényleg drága?

Összességében nem. A reform, alternatív, egészséges, organikus ételek tudjuk, hogy eleve drágábbak. DE! Kevesebbet is eszünk belőlük, meg tovább is tart megenni őket általában. És mivel kerüljük a feldolgozott ételeket, otthon készül egy csomó minden, ez eleve olcsóbb. Nem ment el több pénz kajára, sőt talán kevesebb is. És annak, aki nem akar főzni, számolgatni, már vannak kajaszállító cégek, akik egész napra biztosítanak “fitness” menüt. Nem reklámozom őket, nézz utána. De én nagyon szeretek főzni, kifejezetten élvezem a kísérletezést, nincs megkötés, hogy milyen formában viszed be a tápanyagban dús ételeket. A “véletlen” túrós – kakaós muffinomra egy ismerősöm azt mondta, hogy soha nem evett még ilyen finom muffint. Zabpehely volt benne, 1 doboz túró, egy mérőkanál vaníliás fehérjepor, chia mag, 1 tojás, kis juharszirup (de méz/édesítő is jó), édesítetlen kakaópor, kis fahéj, fél csomag sütőpor, kókusztej (de sima is jó). Nem mértem semmit, addig adogattam hozzá ezt-azt, míg tészta sűrűségű nem lett.  Megsütöttem szilikon muffin formákban az air fryerben (de sütőben is ugyanolyan lett volna) és hamarabb elfogyott, mint hogy lefényképezzem. Akkor összeadtam, és emlékszem, hogy 140 kalória lett 1 db. 2000-et ehetek naponta. Ha leülnék és egy helyben betömnék 10 muffint, még akkor sem kéne aggódnom, hogy túl sokat ettem. És ezért érdemes tanulni erről a témáról. Ezt a következő részben kifejtem.

Diéta lifehack: Sose menj éhesen vásárolni. Ne vedd meg, amit nem szeretsz, csak mert “fogyókúrás”, úgysem eszed meg. Lassanként cseréld le, mi van otthon, ne legyen sok “kísértő” kaja, ha nem látod, megenni sem tudod. Nálam van snackes polc. focinézős, meg Playstation estékre, meg a menzesz idejére van fenntartva a tartalma 🙂 Egyél kisebb tányérból, vagy legalább ne rakd meg púposra azt a tányért, hogy lelógjon a kaja. Próbálj a nagyon hízlaló ételekre alternatívát találni. Tejcsoki-> étcsoki/diabetikus csoki/cukormentes protein szelet, cukor -> eritrit/stevia, fehér kenyér, liszt, tészta és rizs helyett teljes kiőrlésű, és barna. stb. Én sokszor finomabbnak is találom őket. A null kalóriás üdítő tényleg 0 kalóriás, úgyhogy zöld lámpa. Nem egészséges nyilván, inkább igyál vizet meg teát, de ha megkívánod, simán belefér. Olvasd el a címkét mindenen, sok “egészséges” étel hízlal és kevesebb kell belőle. A  dobozos gyümölcslé tipikus példa erre. Ha éhes vagy, sokszor valójában csak szomjas vagy, igyál egy nagy pohár vizet és várj 10 percet. Ha tényleg éhes vagy, egyél!  Mozogj BÁRMIT, akkor többet ehetsz.

Majd nézz vissza következő, számolgatós poszthoz, amiből kiderül, mennyit kell enned ahhoz, hogy fogyj.

 

Ha tetszett a cikk, dobj egy lájkot, és nézz vissza később a következő részhez, ahonnan kiderül, hogy miből lehet enni mennyit a fogyáshoz.

 

Köszönöm a figyelmedet, további tartalmakért kövesd az Eniways facebook oldalát.

Tarot kártya olvasással kapcsolatban is ott tudsz keresni.

Támogasd a munkámat Patreon-on lehetőséged szerint, ha több ilyet is olvasnál.

Facebook Comments

About Eni

2008 óta foglalkozom rövidebb cikkek írásával. Az élet nagyszerű témákat szolgáltat, és sokan szeretik is olvasni, amiket írok. Mostantól minden írásom megtalálható itt, egy helyen. [ENGLISH]: I'm writing shorter articles since 2008. Life provides great topics, and a lot of people like, what I write. All my writings can be found here, from now on.

Check Also

2022 évzáró beszéd ajánlókkal

Gondoltam, írok egy évet összefoglaló posztot, miket tanultam, milyen hasznos dolgokat adnék át Nektek is. ...