Wednesday , 19 June 2024
Home » Arab » Mit esznek a nyugati nők az arab férfiakon?

Mit esznek a nyugati nők az arab férfiakon?

Nekem a vőlegényem előtt még csak külföldi pasim sem volt, nem hogy arab, úgyhogy nem lehet azt mondani, hogy erre a típusra buknék. Viszont őelőtte voltak arab udvarlók bőven, miután elkezdett érdekelni az arab világ, de a személyes találkozóig sem jutott a dolog – mert ez jött először, nem a pasi-, és nem is jártam ott soha azelőtt. Még csalókba, házasságszédelgőkbe is belefutottam, úgyhogy volt alkalmam kiismerni az arab férfiak viselkedését a nyugati nőkkel szemben, mindenféle országból.

Azzal kezdeném, hogy a kulturális és nyelvi szakadékot nehéz (de nem lehetetlen) áthidalni. Egy arab pasitól nem szabad azt elvárni, hogy úgy viselkedjen (főleg egy párkapcsolatban), mint egy nyugati. Egyszerűen azért, mert más értékek szerint nőtt föl, más neki a fontos, és az elítélendő. Sok nyugati (főleg turista) nőt ezzel is fognak meg, hogy egyszerűen mások, mint azok a férfiak, akiket már ismernek, és akikben már csalódtak.

Ezzel kapcsolatban is annyi a tévhit, hogy gondoltam kísérletet teszek rá, hogy rendet rakjak a fejekben. Első hallásra, amikor az emberek meghallják, hogy egy nőnek arab pasija van, akkor hajlamosak olyan hajmeresztő hülyeségeket hinni, amiket valahol valamikor egy rémsztoriban hallottak, és ez alapján hajlamosak általános következtetéseket levonni, mindenféle utánajárás nélkül. Úgyhogy ezeket nem ártana tisztázni. De fordítsuk meg a dolgokat, és gondoljunk bele, nekünk milyen rosszul esik, ha mindenféle ingyenélő, koszos, piás, lusta stb. népséggel azonosítanak bennünket, holott ilyen mondjuk 100-ból 1 van. Na így van ez az araboknál is.

Itthoni arab nekem nem is kéne, ilyen seftelős, koszos, “elkurvult” pasik, akik igyekeztek átvenni a nyugati stílust, hogy asszimilálódjanak (és ez nekünk görbe tükör kellene hogy legyen), hát így sikerült nekik. Naná, hogy itt is van kivétel, csak A POZITÍV PÉLDÁKAT SOHA NEM HALLJUK, csak a negatívakat, és azokat szépen kérdés nélkül el is hisszük. Az arabokról szóló általánosításokat én is hajlamos voltam bevenni azelőtt, és annyit tudtam róluk, ami a közhiedelemben élt. Lássuk, mik fordulnak elő a fejekben, amit minden muszlim férfira is értenek (pl,: pakisztáni, stb.):

Bullshit #1: Az arabok terroristák

Nincs mit tagadni, a muszlimok közt akadnak elvakult terrorista csoportok, akik teljesen kicsavarják, és félreértelmezik vallást, és a “szemet szemért” elvet, tehát nem támadnak, elvileg ők is “csak” védik magukat, a zsarnokoskodó és elfajzott nyugati világgal szemben. Nem jó módszert választottak rá, az biztos, ezt még az átlag arabok is így gondolják, és kivetik maguk közül őket. Ugyanúgy nézik a hírekben, mint elítélendő kuriózumot, mint mi.

# 2: Az arabok verik a feleségüket

Erőszakos férfiakat a világ bármely részén találunk, vallástól, és nációtól függetlenül. Nekem pl. volt olyan kapcsolatom (magyar fiúval), ahol ha nem is vert a srác, de simán megtette volna, ha szerinte megérdemlem, az összes fiú barátomat le kellett koptatnom, és beszabályozott nem gyengén. Persze az én hibám, hogy hagytam, nem okolhatok senki mást, még őt sem, egyszerűen agybeteg volt, súlyos önértékelési problémákkal. Ezt azért mondom, hogy lássátok, ilyen mindenhol van, ez “férfi”, és nem vallási dolog. Én olvastam a Koránt, kíváncsiságból, hogy igaziból mik a vallási előírások, és ott még érintőlegesen sincs erről szó, hogy egy férfinak jogában állna megütni egy nőt, sőt, a nőket tekintik a legnagyobb kincsnek. Az én barátom pedig előbb rágná le a saját kezét, mint hogy megüssön, ebben biztos vagyok. Őt sem verték soha, és az apja se az anyját. Tehát még ilyen minta sem volt előtte.

# 3: Az arabok koszosak

Én nem ismerek olyan sok arabot, de akiket én ismerek, azok olyan piperkőcök, amilyen még én sem leszek soha. A lányok is, de főleg a fiúk. Ott kezdődik, hogy az iszlám vallás tele van rituális mosakodási előírásokkal (még pisi, meg kaki után is megmosdanak!), úgy bemosakodnak az imádkozáshoz, mint az orvosok műtét előtt 🙂 Azokat a fiúkat, akikkel én kapcsolatban vagyok, a nyugati világ simán metroszexuálisnak bélyegezné, mert addig ki nem mennének az utcára, amíg amíg az utolsó hajszálig minden tökéletesen nem áll rajtuk, még a kendős lányoknak is a kendő alatt melírozva, és beszárítva van a hajuk. Szóval – legalábbis a vallást bármilyen szinten tartó – arabok egyáltalán nem koszosak. Inkább a nyugati társaik közt tudom ezt elképzelni, mert ők nagyrészt már nem tartják be ezeket az előírásokat. Vagy a helyiek közt, akik rebellis módon nem figyelnek erre, mert a Korán szerint még ha homokkal is, de el kell végezni a tisztálkodást, ha nincs víz a közelben.

# 4: Az arab férfi mindenben bekorlátoz (az öltözködésben, stb.)

Mint fentebb már írtam, engem ugyan nem, mert nem hagyom, már az előzőek okán sem. Volt pár vitánk ugyan, ami főleg a kulturális különbségekből fakad (a muszlim lányokat akkor tartják erényesnek, ha eltakarják magukat, nálunk meg ennek külsőleg nem kell megnyilvánulnia, elég, ha jól viselkedünk), de semmi vérre menő, és végül mindenben meg szoktuk találni a középutat, mert AKARJUK. Ő nagyon kompromisszumkész, és így nekem is nagyobb kedvem van alkalmazkodni, főleg, hogy 1-1 szokás miértjét is mindig elmagyarázza, de a végső döntést rám hagyja. A muszlim fiúknak úgy tanítják, hogy mindenkit maguk körül terelgetniük kell a vallás által kijelölt, általuk helyesnek vélt útra, de főleg életük párját, hiszen a legjobbat akarják neki. Én mindig meghallgatom őt, de finoman visszautasítom azt ami számomra nem elfogadható. Megérti, hogy én a saját utamat akarom járni, hogy mások a gyökereim, és ezáltal az értékrendem is, és ezért csak annyit kért, hogy ne hozzak rá szégyent, és tudatosan ne romboljam az egészségem, amit könnyen teljesítek is.

# 5: Az arab férfi ellopja a gyerekedet

Nahát, ezt nem tudom, hogy hogy miért került a köztudatba evidenciaként, de arányaiban szerintem nem fordul elő többször, mint a nyugati világban. Ha mégis így lenne, az azért van, mert az arab/muszlim férfiak sokkal családcentrikusabbak, és jobban ragaszkodnak a gyerekeikhez, mint a nyugati társaik. És én ahány riportfilmet láttam ezzel a témával kapcsolatban, minden esetben azért fogtam a fejem, hogy a nyugati feleség milyen ostoba, buta stb., hogy semmit sem tud a férje vallásáról, vagy nem hajlandó alkalmazkodni ahhoz. Ezzel nem akarom egyértelműen a nőkre kenni az egészet, mert nyilván a másik fél is hibás, de ahol idáig fajul a helyzet, hogy egymással már nem is tudnak erről megegyezni, és külső segítség kell, az azért szerintem durva. Az arab férfiak sem ufo-k, értenek a szóból, de nyilván nem véletlenül gondolják ők sem azt, hogy a gyerek rossz helyen van. Hozzáteszem, hogy nyilván itt is van kivétel, és kirívó esetek mindig vannak, de ebből nem kéne általános érvényű szabályt gyártani.

# 6: Az arab férfi kényszerít majd, hogy áttérj az ő vallására

Ez is jó nagy baromság, hiszen az iszlám kimondja, hogy csak az lehet muszlim, aki ŐSZINTE HITTEL teszi ezt, Allah/Isten szemében nem számít semmit, ha valaki bármi más okból lesz muszlim, mint az őszinte hit. Így egy tisztán gondolkodó férj sem várná el az áttérést a feleségétől, az ő kötelessége ott véget ér, hogy mindent megpróbál megtanítani a nőnek, amiről neki is azt mondták anno, hogy jó; de ezután a nőre kell bíznia a döntést. Néhány nyugati nő felveszi a vallást ugyan, mert így bensőségesebbnek gondolja a kapcsolatát a férjével, vagy mert úgy érzi, ez elvárás. Más nőknek egyszerűen megtetszik ez a vallás a férjektől hallottak alapján, és áttérnek, főleg a saját vallásukat sem tartók. A muszlim férfinak fontos a vallás, és gondolom a nyugati feleségek így akarják támogatni a férjeiket. És mivel a nők látják, hogy boldoggá, elégedetté teszi őket az, hogy iszlám hívők, amit az egyetlen igaz vallásnak hisznek, követik őket. Ők is csak a boldogságot keresik, így nem tudom hibáztatni őket. Mindenki úgy keresi, ahogy tudja.

# 7: Az arab férfi kényszerít majd, hogy kendőt viselj

A Korán szerint ezt sem lehet erőltetni. A kendős bejegyzésben is kifejtem, hogy miért, de itt is érdemel pár szót. A Korán azt mondja, a testet el kell takarnia egy nőnek, az alakot nem mutató ruhával, csuklóig és bokáig, valamint a nyakat és a hajat takaró ruházatot kell viselnie olyan férfiak előtt, akik törvény szerint feleségül vehetik (tehát pl: rokonok előtt nem). Mindezt azért, mert az arab világban külsőleg is meg kell nyilvánulnia annak, ha egy nő erkölcsös, a tisztességes viselkedés nem elég. Így kialakult az a nézet, hogy a kendős nők erkölcsösek, a kendőt nem viselők pedig ha nem is erkölcstelenek, de legalábbis könnyebben kaphatóak, vagy egyáltalán kaphatóak, hiszen egy kendős nő biztosan nem az. Ez is nyilván sztereotípia, és vannak alóla kivételek szép számmal. Az viszont nem igaz, hogy egy egy arab férfi ezt elvárhatja, vagy rákényszerítheti a nőt a viselésére. Én személy szerint azonban minél bigottabban tartja az iszlámot egy ország, annál jobban javaslom a viselését, mert a nők ezzel saját magukat védik meg attól, hogy a férfiak könnyűvérűnek tartsák, esetleg “fel akarják szedni”.

# 8: Az arab férfiak a házasság után megváltoznak, beszabályozzák a feleségüket

Igaz, hogy a muszlim férfi a házasság után megváltozik, de a tapasztalataim szerint jó irányba. Azt tanítják nekik gyerekkoruktól kezdve, hogy felkészülten lépjenek az Allah/Isten által szentesített házasságba. Akkor már lehetőleg ne is dohányozzanak, és minden bűnös, tiltott dogot (haram – erről majd később) hagyjanak maguk mögött, hogy “tisztán” lépjenek a házasságba. Sokan, akik előtte nem imádkoznak, ilyenkor elkezdik, stb. És normális, hogy a feleségüket is a testi-lelki tisztaság felé próbálják terelni. De ez sem kötelező!

# 9: Az arab férfiak halálosan féltékenyek

Én azt hiszem, a féltékeny arab férfiak magukból indulnak ki. Általánosságban véve nagyon forróvérűek, és nem a nők esetleges hűtlenségétől félnek, hanem a többi (arab) férfi heves vérmérsékletétől. Ezekre az esetekre is igaz persze, ami általánosságban is az: a féltékenység önbizalomhiányból fakad. Egy kicsi azért szerintem belefér, ha egyáltalán nem az, az is legyen gyanús, lehet, hogy nő van a dologban.

#10: Az arab férfiak feleségei nem dolgozhatnak, háztartásbelit csinálnak belőlük

Nekem kifejezetten bejön, amit erről a témáról gondolnak, vagyis hogy egy nő nem tud 100%-osan helytállni az élet minden területén, ha túl sok a feladata. Míg mi nyugatiak mit is gondolunk? Hogy egy nő legyen gondos anya, jól vezesse a háztartást, álljon helyt a munkahelyén, és közben legyen egy szexre kész vadmacska is, hogy a férje nehogy ráunjon. Bevallom, ez mind egyszerre nekem sosem ment. Pedig megpróbáltam, de mindet csak félgőzzel tudtam csinálni, amitől meg folyton csalódottnak éreztem magam. Az arab férfiaknál viszont még divatban van az a nézet, ami itt már kiveszett, hogy épp elég egy nőnek a háztartás, meg a gyereknevelés terhe (amit egyébként tisztelnek és elismernek), ne dolgozzon, ha nem akar. Tunéziában azért lehet, sőt egyre inkább divat, csak ne menjen a nő többi dolgának a kárára. A nő a fizetését megtarthatja, a férfi pedig be kell, hogy dobja a közösbe. Az utóbbi években, ahogy elnyugatiasodnak, ez is lazult, és egyre több nő azért dolgozik, hogy növelje a családi kasszát.

+ a kedvencem:

# 11: az araboknak 4 feleségük van.

Ez a szokás több száz évvel ez előttre datálódik, amikor sok volt a háború, és sok férfi esett el. Akik megmaradtak, nem akarták, hogy az özvegyek éhen haljanak férfi híján, így alakult ki az, hogy maguk mellé vették őket törvényesítve a dolgot, hogy ezeknek a nőknek is megmaradjon a tisztességük. Egy (vagy több) újabb feleséget csak az 1. feleség engedélyével lehet(ett) a házhoz hozni, és csak akkor, ha a férfi vállalja, hogy anyagilag, érzelmileg, és testileg is mindegyiknek egyformán tud adni abból, amije van. Tunéziában pl.: törvényileg egynejűség van, de máshol is egyre inkább megy ki ez a szokásból. Persze rémsztorikat én is hallottam, ahol a férfi szexre tartotta a nőket, vagy mert megtehette. Ilyen van.

 

Itt viszont meg kell említenem egy kellemetlen típust, aki a nyugati világ egyre nagyobb jólétével együtt Afrika, és a Közel-Kelet egyes részeinek egyre nagyobb mértékű elszegényedése miatt termelődött ki: ő a vízumvadász. Általában turista nőket szemel ki, azt mondja, amit hallani akarnak. És a szép szavak általában megteszik a hatásukat, mert a lehetőleg minél magányosabb, csúnyább, öregebb és pénzesebb nők a világ minden tájáról (de főleg Németországból, Franciaországból, és Angliából) sorra dőlnek be, és sokszor mennek is hozzá ezekhez a fiatal férfiakhoz. Minden estben szegény, és általában tanulatlan fiúkról van szó, akik szó szerint eladják magukat a -számukra- gazdag, nyugati nőknek. Aztán a nők idehozzák a férjeiket, akiknek általában az a kép él a fejükben, hogy a Nyugat egy tejjel-mézzel folyó Kánaán, ahol nem kell dolgozni, és dől a lé, a nők meg elvárnák, hogy az arab férjük eltartsa őket – mert egyik se tud sokat a másik világáról- és ezek a házasságok általában hamar zátonyra is futnak.

Vannak persze sikeres házasságok arab férfi, és nyugati nő között, de tapasztalatom szerint csak akkor, ha a pénz vagy az érdek nem játszik szerepet a házasságban. Csak ezekről nem hallunk, mert egy jó házasságban nincs semmi szenzáció.

A nők azért akarnak arab pasit, mert érzelmileg sokkal többet ad, mint egy nyugati. Testileg is, bár ez közel sem tartozik az elsődleges szempontok közé. Szenvedélyesek, odaadóak, amit nyugati társaikról már ritkán lehet elmondani. Nagyon szeretik a gyerekeket, a család fontos nekik, és nem hiszik, hogy a monogámia egy betegség. Meg akarnak házasodni, tudatosan készülnek is erre, a külső nekik másodlagos szempont, fontosabb, hogy igazi társat találjanak, aki egy életen át elkíséri őket.

A negatív példák, akiket láttam lusták, egész nap vízipipáznak (chicha [sisa]) a többi lusta férfival a kávézókban, nők után szaladgálnak, esetleg isznak, cigiznek, füveznek. Utóbbiak tuti, hogy nem vallásosak.

Az arab férfakinál az idő relatív, általában nem pontosak. Mindenesetre ha még egyszer születnék sem választhattam volna jobban, és majd írok arról is, hogy az arabok mit esznek a nyugati nőkön, mert az is megér egy misét.

 

Facebook Comments

About Eni

2008 óta foglalkozom rövidebb cikkek írásával. Az élet nagyszerű témákat szolgáltat, és sokan szeretik is olvasni, amiket írok. Mostantól minden írásom megtalálható itt, egy helyen. [ENGLISH]: I'm writing shorter articles since 2008. Life provides great topics, and a lot of people like, what I write. All my writings can be found here, from now on.

Check Also

Kedvenc arab/muszlim témájú filmjeim

AZ ARABOK. Szeretjük egy kalap alá venni a keleti embereket, de valójában a világon mindenhol ...