Saturday , 20 July 2024
Home » Arab » Miért tiltott a muszlimoknak a disznóhús evés és az alkohol ivás?

Miért tiltott a muszlimoknak a disznóhús evés és az alkohol ivás?

Először is nagyon egyszerű tény, ami segít a dolog megértésében: a muszlimok hisznek abban, hogy a testük nem az ő tulajdonuk, Istentől kapták kölcsön erre az életre, ezért vigyázniuk kell rá, és majd úgy visszaadni – lehetőség szerint – ahogyan kapták. Tisztán, egészségesen, mindenféle modifikációtól mentesen. Hisznek abban, hogy ami fájdalmat okoz, az rossz a testnek (pl.: tetoválás, piercing, stb.), tehát ezért tiltott.

Vannak azért olyan muszlimok, akik ebben nem hisznek, mint ahogy nálunk, keresztényeknél is van ilyen, mindenki abban hisz, amiben akar és tud. Az iszlám egészségügyi megfontolásból tiltja tehát a következőket:

(és ne felejtsük el, hogy a Korán i.u. 632-ben íródott).

– A disznó húsa (mert mindent megeszik, ergo nem tiszta a hús).

– Alkohol (és bármilyen bódító hatású szerek), pontosan a hatásuk miatt. Mert az ital öli az agysejteket, nem tiszta a fejünk. Egyesek még alkohol tartalmú parfümöt sem használnak.

– Vér, és bármiféle származéka (pl.: a véres hurkát nem ennék meg).

– Elhullott állat húsa.

– Olyan állat húsa, amit halálra vertek.

– Olyan vadállat húsa, aminek szemfoga van (pl.: oroszlán, tigris, farkas, kutya, macska, krokodil, stb.).

– Olyan madár húsa, aminek karmai vannak (pl.: sas, sólyom, héja, keselyű, stb.).

– Vadállatok által megkezdett állat húsa.

– Nem Istennek felajánlott áldozati állatok.

– Állatok, amiket meg kell ölniük a könyv szerint (pl.: egér, kígyó, skorpió)

– Háziasított szamarak.

– Béka.

 

Screen-Shot-2013-10-09-at-9.02.36-AM.png

 

Kapcsolódik még az étkezéshez, hogy tilos ezüst vagy arany tálból, vagy olyan evőeszközzel enni (férfiaknak aranyat viselni is).

A fentiek alól kivételt képez, ha az éhhalál fenyegeti őket, mert akkor bármelyiket meg szabad enni/inni, vagy ha nem tudnak róla, hogy beviszik a szervezetükbe, mert akkor nem számít haram-nak (bűnnek).

Erről a témától már írtam ITT. A halal hús estünkben az, ha rendesen ki van véreztetve az állat, és elmondanak fölötte egy imát. Ha nincs halal vágású hús, akkor a fentieken kívül bármi megteszi (pl.: csirke, pulyka, bárány, stb.), csak meg kell győződni róla, hogy rendesen átfőtt/sült, tehát nem maradt benne baktérium.

Magyarországon nincs nagyon hagyománya ennek, Budapesten vannak ugyan halal boltok, mint a pakisztáni Kohinoor bazár, de nincs túl sok, vidéken pláne.

Ezek a sokszor értelmetlennek tűnő szabályok Mohamed próféta utasításai alapján kerültek kialakításra, minden esetben egy idézet az alapja, de nem mindig társul hozzá indoklás.

 

 

Források:

www.muslimconverts.com

www.quran.com

 

 

Facebook Comments

About Eni

2008 óta foglalkozom rövidebb cikkek írásával. Az élet nagyszerű témákat szolgáltat, és sokan szeretik is olvasni, amiket írok. Mostantól minden írásom megtalálható itt, egy helyen. [ENGLISH]: I'm writing shorter articles since 2008. Life provides great topics, and a lot of people like, what I write. All my writings can be found here, from now on.

Check Also

Kedvenc arab/muszlim témájú filmjeim

AZ ARABOK. Szeretjük egy kalap alá venni a keleti embereket, de valójában a világon mindenhol ...