Friday , 24 May 2024
Home » Else » Fogyás hamburgerrel Part 12 – Bűnözők | Weight loss with hamburgers – Criminals

Fogyás hamburgerrel Part 12 – Bűnözők | Weight loss with hamburgers – Criminals

Mostanában sokat lehet hallani azt a kifejezést, hogy ‘diet culture’, vagyis diéta kultúra.  Azon bullshitek, tévhitek egy csokorba fogása ez a kifejezés, ami 1 – elhiteti velünk, hogy csak vékonyan vagyunk szépek, 2 – ezért állandó fogyókúrázásra késztet minket, 3 – ennek érdekében semmilyen módszertől és hazugságtól nem riad vissza, 4- bűnnnek tünteti fel az evést, és 5 – eleve bukásra vannak ítélve a próbálkozásaink, különben oda a sok milliárd dolláros iparág, ha szeretjük magunkat, nincs üzlet, és mi nem leszünk visszatérő vásárlók, az önelfogadásból nem lehet profitálni. Tehát bűnözők vagyunk, ha nem tartjuk be a szabályokat, és nem utáljuk magunkat úgy istenigazából. Mert ha elhitetik velünk, hogy nem vagyunk elegek, hogy mindent rosszul csinálunk, azon lehet keresni. Majd ők megmondják a tutit. És mi mind szépen be is nyaljuk, kérdés, hogy mennyi ideig.

Én nem azért kezdtem ebbe bele, mert azt gondoltam volna, hogy nem vagyok jó, mert a világ ezt harsogja. Azért kezdtem el, mert egy nekem kényelmesebb súllyal akarok tovább élni, egy egészségesebb testben. Ehhez nem volt senkinek semmi köze. Utánamentem és kutattam, okosítottam magam hogy ez hogyan lehetséges, mert elegem volt a jójó divatdiétákból (FAD diet) és abból, hogy soha nem tartós az eredmény akárhogy sanyargatom magam. Pár hét, hónap után mindig elegem lett.

 

Are you an English speaker? Translate the entire article like so:

A Fogyás hamburgerrel egy cikksorozat lesz egy 3 hónapos tanulási fázis eredménye (aztán tovább írom, amikor újakat tanulok). ITT LEHET ELMENTENI/KÖNYVJELZŐZNI A LINKET, ha később visszajönnél elolvasni a többi részt.

Pár hónappal azután, hogy látni kezdtem az összefüggéseket, beléptem különböző facebook csoportokba, ahol támogatják egymást a csoporttagok a fogyásban jótanácsokkal, receptekkel, tippekkel, ilyesmi. Gondoltam de jó, ez nekem való lesz, és alig vártam, hogy elmondjam, mikre jöttem rá, hogy ez az egész nem is olyan nehéz, mint gondoltuk volna.  Hát gyerekek pont az ellenkező hatást váltotta(m) ki, mint szándékomban állt. Nekem támadtak az éhes némberek, hogy hát mi az, hogy én nem vonok meg semmit, dehát kenyeret nem lehet, cukrot nem lehet, dehát a szénhidrát maga a gonosz, dehát edzőterem, dehát 6 után nem lehet, dehát a zsírégető tabletta.. satöbbi satöbbi..

Volt ahol nem is engedték be a posztomat, innen tudom, hogy az emberek nem tudják befogadni, hogy ilyen egyszerű, hogy csak okosan kell csinálni. Nincsenek erre kész. Csak azt értékelik, amiért meg kell szenvedni. Nem okosan dolgoznak, csak keményen, és közben magukat bűnösnek érezve. Ha az igazat mondod, először megvetnek érte aztán kérdezik, hogyan csináltad, aztán pedig ünnepelnek érte, és közlik, ők végig tudták, hogy így van. Én is ilyen voltam fél éve. Kissé szégyenkezve gondolok vissza arra, hogy engem is hogy meg lehetett vezetni. Arra, hogy sok-sok évig bele sem kezdtem komolyan, mert csak a lemondás, megvonás, kemény izzadás lebegett a szemem előtt, és máris elment a kedvem az élettől is.

“I choose a lazy person to do a hard job. Because a lazy person will find an easy way to do it.” ― Bill Gates

Inkább lusta emberekre bízom a nehéz munkát. Mert a lusta ember megtalálja a módját, hogyan lehet a legegyszerűbben megcsinálni.

Igen lányok-fiúk, én lusta vagyok. Mindig is az voltam. Ez nem azt jelenti, hogy nem csinálok meg dolgokat, hanem hogy nem szeretem pazarolni az energiámat felesleges dolgokra. És önző is vagyok, ez nem azt jelenti, hogy másokkal nem foglalkozom, mert aki ismer tudja, hogy néha túl sokat is. Hanem azt jelenti, hogy rászánom magamra az időt, és befektetek magamba, végre én vagyok az első helyen az életemben. Ideje volt.

Lusta= a lehető legegyszerűbb, leglogikusabb utat keresem a lehető legkevesebb felesleges plusz munkával, megválogatom, hova megy az energiám, priorizálok, ha találok egy ügyet, ami érdekel, a belemet is kidolgozom érte, de nem mások jóváhagyása meg elismerése miatt csinálom.

Önző= foglalkozom a saját belső világommal, önfejleszek, az én-idő fontos, nem attól leszek önző, ha sokat foglalkozom magammal, hanem ha másokkal nem törődöm. Kivel törődjek? Magammal kell együtt élnem egy életen át. Plusz ha egyszer lesz férjem, gyerekem nem akarom a feldolgozatlan traumáimat rajtuk levezetni. Ha meg nem lesz, én leszek magamnak, és ha nem vagy jóban magaddal, akkor az szenvedés. Ha egyedül maradsz a gondolataiddal az gyilkos tud lenni, ha nem szereted magad.

Szóval ebből kiindulva úgy döntöttem, senki véleménye nem érdekel, illetve csak azoké, akiket én kutatok fel, és hitelesek számomra. Nem létezik, hogy csak szenvedve lehet fogyni, hát majd én kinyomozom hogyan kell egyszerűbben csinálni. 

Ez a video angolul van bocsi, de ez pontosan bemutatja, mi a baj a ‘klasszikus’ diéta szemlélettel, az emberek szenvedésnek, megvonásnak fogják fel, olyasminek, amit ki kell bírni, és ezért rövid úton feladják.

Credit: Trey Kennedy

 

Unom, hogy mindehonnan ömlik rám, hogy csak vékony embernek szabad normálisan enni, a kövér embert megszégyentik érte. Unom, hogy egy nőtől szinte elvárás, hogy elégedetlen legyen magával, és folyton fogyni akarjon. Unom, hogy a mérleg rabjai vagyunk, holott nem egy szám határozza meg az értékeinket. Unom, hogy az evést csalásnak, meg bűnözésnek nevezik. Unom az idézőjelbe tett hamis kajákat amiket “bűntudat nélkül” lehet enni. Unom a diétákat, amiknek saját nevük van, és azon túl, hogy nem fenntarthatóak, étkezési rendellenességekhez és az ételtől való félelemhez vezethetnek. Unom, hogy itthon még a személyi edzők, dietetikusok, orvosok is jórészt a múlt évezredben élnek, és idejétmúlt tanácsokat osztogatnak.

Miközben minden egy dologról szól: hogy tartósan több kalóriá viszel-e be, mint amennyit a tested el tud égetni. Ha nem, akkor nem hízol. Ha meg nagyon nem, mint én most, akkor fogyni fogsz. Nem kell semmilyen kaját démonizálni, mert sokszor az egészségesnek titulált jobban hízlal.

Képek: Bored Panda via The fitness chef

 

Önmagában semmilyen étel nem hízlal, csak ha folyamatosan többet eszünk a kelleténél. Az egészséges verzió több kalóriát is tartalmazhat. És nekem most még ez a fontosabb. Mindent lehet, csak mértékkel, teljesen igaz. Viszont van egy olyan, hogy ‘volume eating’, vagyis nemhogy nem kell kevesebbet enni mennyiségre a diéta alatt, hanem még többet is lehet, ha okosan csináljuk, és tudjuk mi mennyit ér. Én fél éve csinálom ezt és már alig számolgatok, mert már csípőből, ránézésre tudom, hogy adott étel kb. mennyit érhet. Így tudom azt is, hogy a zöldségeket, húsokat, gyümölcsöket szinte korlátlanul lehet enni, még a krumplit is, az olajok és szószok azok, amik felturbózzák a kalóriákat. Szimplán csak jóval kevesebbet használok, és többet ehetek. Ami meg kalóriadúsabb azt sokal ritkábban eszem és jóval kevesebbet.

 

Egy kiegyensúlyozott étrendbe (balanced diet) mindennek bele kéne férnie, ezért hívják így. Csak ezt elfelejtjük, és azt hisszük, csak azt szabad enni ami egészséges vagy diétás na ez a mérgező diéta kultúra (toxic diet culture)! Újra meg kéne tanulni hogyan ne nézzünk az ételekre rossz szemmel.

Íme pár a ‘kedvenc’ tévhiteim közül:

 

Reggeli étkezéssel kell beindítani az anyagcserét (a sima víztől is beindul)

Csak reggel szabad szénhidrátot enni (ez olyan, mint a koronvaírus, hogy csak este veszélyes?)

Naponta többször kevesebbet kell enni (Az, hogy te napi 1x vagy 10x eszel, a te dolgod, csak ne haladd meg a napi kalóriáidat)

6 után nem szabad enni, de semmiképpen sem szénhidrátot (Késő este is ehetsz, ha még éhes vagy és belefér a napi kalórialimitbe. Én nem szoktam, mert tele hassal rosszat álmodok 😀 )

A kardio zsírt éget, rengeteget kell csinálni belőle (A kardionak számos előnye van, de zsírégetésre pont nem jó, illetve csak mértékkel)

A súlyemeléstől izmos leszel, ezért kell a nőknek pici súlyokat használnia (Hacsak nem vagy testépítő ne aggódj emiatt, a nagyobb súlyok emelgetése pl. kettlebell égeti a legjobban a zsírt a mozgásformák közül)

Az almaecet, ananász, citromos víz zsírégető (ezek egészségesek, de nem zsrégetők az biztos, hidd el, próbáltam, nem ilyen egyszerű)

 

Köszönöm a figyelmedet, további tartalmakért kövesd az Eniways facebook oldalát.

Tarot kártya olvasással kapcsolatban is ott tudsz keresni.

Támogasd a munkámat Patreon-on lehetőséged szerint, ha több ilyet is olvasnál.

 

Facebook Comments

About Eni

2008 óta foglalkozom rövidebb cikkek írásával. Az élet nagyszerű témákat szolgáltat, és sokan szeretik is olvasni, amiket írok. Mostantól minden írásom megtalálható itt, egy helyen. [ENGLISH]: I'm writing shorter articles since 2008. Life provides great topics, and a lot of people like, what I write. All my writings can be found here, from now on.

Check Also

Nemzetek konyhája – Tunéziai kefteji

Imádom az olyan külhoni kajákat, amik mindennapi itthon is kapható dolgokból is könnyen elkészíthetők, csak ...