Tuesday , 16 April 2024
Home » Else » 10 tanács Prince-től a sikeres élethez

10 tanács Prince-től a sikeres élethez

Prince vagy később The Artist amerikai énekes, dalszövegíró, zenei producer, és színész. A zeneipar újító úttörője volt és világszerte több, mint százmillió lemezt adott el. 57 évesen tisztázatlan körülmények között hunyt el minnesotai otthonában. Következik a sorban az ő sikerességhez vezető 10-es listája.

1 – Alkoss szívből!

Csak az inspiráló, ami szívből jön, minden, amit csinálsz lehet inspiráló az embereknek, ha hagyod, hogy a szíved vezessen.

2 – Folyamatosan fejlődj!

Nem szeretem, amikor a szülők elhozzák a gyerekeiket a koncertemre, és ugyanazt az élményt akarják megadni a gyereküknek, mint amit ők is átéltek. Azóta változtam, növekedtem, már nem vagyok ugyanaz az ember, nem nyújthatom ugyanazt az élményt. A régi rajongóim is kiművelődtek az évek során, többet várnak el tőlem. Ez sarkall a fejlődésre.

3 – Ne kritizálj! 

Az igazi művész isteni ajándéknak tekinti a tehetségét, és aki egy isteni ajándékot kritizál, az olyan, mintha magát Istent kritizálná. Beleköthetsz akárhogy, de ez az igazság. Én sem kritizálom az írókat, mert nem vagyok az, és nem értek hozzá.

4 – Tanulj a legjobbtól!

Bruce Springsteen az egyik zenei példaképem, aki teljes szinkronban dolgozott a zenekarával, és még ha az utolsó pillanatban is döntötte el, hogy koncertet fog adni, az együttes kérdés nélkül követte. Vagy ha csak intett a bandának, ők azonnal tudták, mit jelent. James Brown is így csinálta. Tehát a legjobbaktól kell tanulni.

5 – Szeress!

Mindig tudtam, hogy Isten a teremtőm, és nélküle semmi sem működik, vagyis csak egy bizonyos pontig, aztán minden zavaros lesz. Nem hibáztatom őt, amikor rossz dolgok történnek velem, hanem tanulok a kudarcokból, nem ülök egy helyben, mindig haladok előre. Például van egy kiadó, amely visszatartja a szerzői jogaimat, és azokból él, illetve visszaél velük. Én erre úgy tekintek, hogy ők üzletemberek, ki kell használniuk a lehetőségeiket. De nekem is az enyémeket. Rengeteg más szerzeményem van, és lesz, én a saját tehetségemben bízom, ami nem egyetlen szerzeményre korlátozódott. Így továbbléptem, és megköszöntem ezt a tapasztalást.

6 – Emelj fel másokat!

Éppen elég dolog van az életben, ami lehúz minket. Ezen a pályán lehet találkozni haraggal, és néha gyűlölettel is. De meg kell értenünk, hogy fölösleges ezekhez ragaszkodni.

7 – Ne érdekeljen mások véleménye!

Nem különösebben érdekel, hogy mások mit gondolnak rólam, mert ez általában azt mutatja meg, hogy ők kicsodák, és nem azt, hogy én milyen vagyok. Például az emberek szeretnék, ha úgy hangzana a zeném, mint régen, és ha megváltoztatom egy dal szövegét, kiveszem a káromkodást, és ők reklamálnak ezért, az többet mond el róluk, mint rólam. Miért is akarják, hogy káromkodjak? Ez menő volt régen, amikor még senki sem csinálta a zenében. De ma már mindenki ezt csinálja, miért legyek olyan, mint ők? Ha mindenki ugyanolyan ruhát visel, akkor az már nem is érdekes. Különbözni kell, és ezt nem a külsőségekkel, hanem az elme többiektől való különbözőségével lehet elérni.

8 – Legyenek példaképeid!

Engem Stevie Wonder inspirál a leginkább. Ahogyan a zenét átalakította, az csodálatos. Megpróbáltam minden hangszeren megtanulni játszani, amin ő is tud, ennek hamar híre ment. Ahogyan spirituálisan áll a zenéhez, és amilyen önálló volt az életben, az nagyon inspirálólag hatott rám.

9 – Hozz létre valódi értéket!

A zeneipar ma átalakult, az eladható, ami szexi. Azt kívánom, bárcsak visszarepülhetnénk a 60-as, 70-es évekbe, a valódi soul zene időszakába. Régen még a dalszöveg volt érzéki, és nem az, ha alig volt rajtad valami. Manapság olyan a zeneipar, mint valami valóságshow. Persze vannak még néhányan, akik a minőséget képviselik, Alicia Keys például ilyen.

10 – Légy önmagad!

Az élet egyszerűbb akkor ha megtanuljuk megérteni az élet és halál közti összefüggést. Pl. neked hány születésnapod volt? Én tudom, hogy csak egyetlenegy, a nap, amelyen valóban megszülettél. Ezért nem számolom én a születésnapokat, vagyis az idő múlását, és emiatt pont olyan dögös vagyok, mint 10 éve 🙂

 

 

Talán leghíresebb száma:

 

Az eredeti video, amelyről a fordítás készült:

 

A sorozat korábbi részei:

Will Smith

Oprah Winfrey

Facebook Comments

About Eni

2008 óta foglalkozom rövidebb cikkek írásával. Az élet nagyszerű témákat szolgáltat, és sokan szeretik is olvasni, amiket írok. Mostantól minden írásom megtalálható itt, egy helyen. [ENGLISH]: I'm writing shorter articles since 2008. Life provides great topics, and a lot of people like, what I write. All my writings can be found here, from now on.

Check Also

Nemzetek konyhája – Tunéziai kefteji

Imádom az olyan külhoni kajákat, amik mindennapi itthon is kapható dolgokból is könnyen elkészíthetők, csak ...