Saturday , 22 June 2024
Home » Else » Nemzetek konyhája – Arepa con jamón y queso (Venezuela, Kolumbia)

Nemzetek konyhája – Arepa con jamón y queso (Venezuela, Kolumbia)

Arepa(s) con jamón y queso, vagyis sonkás-sajtos kukoricalepény. Ezt a receptet a venenzuelai kollégámtól, jobban mondva a feleségétől tanultam amikor meghívtak magukhoz ebédre. Nagyon egyszerű és viszonylag olcsó, és nem bonyolultabb, mint palacsintát sütni. Külön kimelték, hogy egy bizonyos fajta fehér kukoricalisztből lehet csak elkészíeni (harina P.A.N., a kolumbiai verzió Masarepa), amit külföldi élelmiszerboltokban (Szép Kis India, Kohinoor bazár, Culinaris 850-1200 Ft ) be lehet szerezni Budapesten, aminek kicsit más az íze, és finomabbra van őrölve, és elő van főzve aztán kiszárítva. A simával ne is próbálkozzatok, törik, nem olyan az állaga, és az íze, én megpróbáltam, és megbántam. A lelkemre kötötték, hogy úgy készítsem el, ahogy náluk láttam, vagyis hogy a serpenyő hátoldalán süssem őket, de rákerestem a youtube-on, és többféle módszer is jó a sütésre, és az elkészítésre is, és mindegyik autentikus. Én most az alap receptet írom le, így láttam náluk, lentebb leírom, hogy még hogyan lehet.

 

 

 

Hozzávalók:

15 dkg kukoricaliszthez

2 dl víz (ha többet akarsz, többszörözd a mennyiséget)

Só ízlés szerint

Szeletelt sonka

Szeletelt sajt

Olaj/Vaj

 

Elkészítés:

A kukoricalisztet a vízzel és a sóval összegyúrjuk, gombócokat, majd azokból lepénykéket formázunk. Lehet serpenyő hátán sütni (előtte be kell olajozni minden lepény előtt, hogy ne ragadjon oda). De lehet bordázott grilllserpenyőben, vagy sima serpenyőben, sütőben, és kis vajon is sütni olaj helyett. Ehhez 4-5 perc kell mindkét oldalon. Ha kész, óvatosan kettévágjuk, megtöltjök sokával, és sajttal, és ennyi. Lehet is enni.

Van, aki tépett (pulled) sertés vagy csirkeraguval, avokádóval, főtt tojással, sonkakrémmel, tonhallal tölti meg. Kolumbiában is készítik, szinte ugyanúgy, és ott is nemzeti étel. Ezekben az országokban napi szinten fogyasztják. Kb. 3.000 évre becsülik, hogy mióta is készítik ezt az ételt ebben a régióban, amióta csak termesztik a kukoricát arrafelé.

 

Muchas gracias Feri & Jenifer, buen apetito para todos! 🙂

 

Kép: craftlog.com

 

Facebook Comments

About Eni

2008 óta foglalkozom rövidebb cikkek írásával. Az élet nagyszerű témákat szolgáltat, és sokan szeretik is olvasni, amiket írok. Mostantól minden írásom megtalálható itt, egy helyen. [ENGLISH]: I'm writing shorter articles since 2008. Life provides great topics, and a lot of people like, what I write. All my writings can be found here, from now on.

Check Also

2022 évzáró beszéd ajánlókkal

Gondoltam, írok egy évet összefoglaló posztot, miket tanultam, milyen hasznos dolgokat adnék át Nektek is. ...