Monday , 22 April 2024
Home » Else » Facebook tanfolyam 2. rész

Facebook tanfolyam 2. rész

Én honnan tudom ezeket, és mire használom a facebook-ot?

2008-ban regisztráltam, amikor még alig volt ismerősöm, mert még mindenki iwiw-ezett. Azóta volt időm kiismerni az oldalt, de csak egy magasabb felhasználói szinten. Nálam sokkal profibbak vannak, akik a facebook marketinget tanulják! Én pedig magamtól jöttem rá a dolgokra. Több lájkolható fb. oldalam van, különböző témákban, több csoportnak tagja vagyok, itt olvasom a híreket, és a munkám része is. De ezt még mindig csak egy eszköznek tekintem, nem az életemnek.

Azt ígértem, megtanítalak titeket arra, hogy listába rendezzétek az ismerőseiteket, és szelektálhassatok, hogy kivel mit osztotok meg. Kicsit paranoiásnak tűnhet a dolog, de nem az. Pl. senki sem szeretné, ha egy mostani, vagy jövőbeni munkáltató “lekáderezné”. Vagy egy futólagos ismerősnek, aki csak úgy bejelölt, mi köze a te napi dolgaidhoz? Mondhatnátok, hogy “engem nem zavar, ki mit lát”. Hát engem se nagyon zavar, de soha nem tudhatja az ember, ki milyen szándékkal böngészi az adatlapunkat, és azt se felejtsük el, hogy mi is sokszor látjuk, ha egy ismerősünk lájkolja valakinek a bejegyzését. Így ez igaz ránk is, idegenek hírfolyamában jelenünk meg. Ezért érdemes csak olyasmit megosztani minden ismerősünkkel, amit nem baj, ha látnak mások is. (Nem beszélve arról, hogy a facebook alapbeállítása az, hogy mindent publikusban oszt meg, vagyis az is látja, aki nem ismerősünk. Ezt nekünk kell átállítani.)

Tehát: először is menjünk a saját ismerőseinkre. (saját adatlapunk, ismerősök menüpont). Az ismerősünk neve fölé kell vinni az egeret, majd az „ismerős” gomb fölé, a „hozzáadás másik listához” opcióra kattintunk, és csinálunk egy újat, pl.: barátok, munka, család stb. a menüsör alján lesz: „új lista”. Ha kész vagyunk, enter gomb. Az első ismerősön létrehoztuk a listát, a többinél ezt már nem kell megcsinálni, de ugyanez az eljárás, csak már kész a lista, csak ki kell választani. Tehát rámegyünk, „ismerősök” gomb, hozzáadás további listákhoz->és itt kiválasztjuk a már létrehozott lista nevét.
Ezt minden ismerősnél meg kell csinálni, de csak egyszer.
Ha ez kész, amikor valamit kiposztolunk, vagy megosztunk, le kell nyitni, hogy kivel osztjuk meg, és a további opciót kell választani. Ismerősök gomb (vagy nyilvános, attól függ, hogy van beállítva), „egyéni”. Ott ki lehet választani, hogy ki láthatja, ill. ki nem láthatja. Csak olvassuk el, mi van odaírva, egyértelmű lesz. A facebook ezt a beállítást fogja megjegyezni, tehát ha ezen változtatnák, legközelebb mást adjunk meg. Utólag is tudjuk ezt változtatni, régebbi bejegyzéseinknél is.

Remélem hasznos volt, a következő részben arról lesz szó, hogy a köztudatban ragadt tévhitek a facebookról már nem igazak, és helyette mi van érvényben.

Facebook Comments

About Eni

2008 óta foglalkozom rövidebb cikkek írásával. Az élet nagyszerű témákat szolgáltat, és sokan szeretik is olvasni, amiket írok. Mostantól minden írásom megtalálható itt, egy helyen. [ENGLISH]: I'm writing shorter articles since 2008. Life provides great topics, and a lot of people like, what I write. All my writings can be found here, from now on.

Check Also

Fogyás hamburgerrel Part 17 – Gyógyulásom + Szuper, alacsony kalóriás receptek

Több, mint 4 hónapja nem írtam semmit. Ilyenkor tudni lehet, hogy felgyülemlett bennem a mondanivaló, ...