Tuesday , 28 May 2024
Home » Plus Size » Tuti fogyókúrás tippek… 1. rész

Tuti fogyókúrás tippek… 1. rész

… márpedig nincsenek. Mindenkinek más működik. Pár éve még nem érdekelt a fogyás, de ma már sajnos nem hagyhatom figyelmen kívül. Egy olyan betegség kényszerít erre, amelynél a plusz súly rizikófaktora annak, hogy újra megkaphassam, és a gyógyulást is nehezíti. Nálam nem eszétikai oka van, mert már kibékültem azzal a testformával, amit kaptam. Nemcsak hogy el szeretném érni a 10 évvel ezelőtti versenysúlyomat, amikor is jól is éreztem magam, meg jól is néztem ki, hanem tartani is szeretném azt. Ez 90 kg, amitől egy vékonyabb nő frászt kapna, de nekem szuper érzés volt. Elegem van a jojózásból, a sok csalódásból, abból, amikor is nagyon könnyen visszakúsznak a kilók, a csíkokból, amik az elmúlt években a hízás-fogyás miatt megszaporodtak.

Én egy kerekded, nő formájú nő szeretnék lenni, nem vékony! Ez fontos! Ez volt az első dolog, amit megtanultam, hogy állítsak magam elé ELÉRHETŐ, reális célokat, mert bizony NEM MINDENKI LEHET VÉKONY. Ez egy remekül elsült üzleti fogás, amit el is ismernék, ha nem látnék annyi nőt szenvedni a következményeitől. Jól jövedelmező iparág épült arra a baromságra, hogy mindenki legyen egyforma, mindenki legyen vékony, mert kizárólag az a szép. Illetve lehetsz vékony, de sok sikeres sportoló véleménye az, hogy csak nagyon kemény diéta, és edzés mellett, ha mindent alárendelsz annak, hogy vékony és/vagy izmos legyél. Valamit valamiért. De tegyük fel, hogy mi átlag emberek vagyunk, átlag élettel, és pont elég dolgunk van a tökéletesnek kikiáltott alak elérésén kívül is.

Akkor vegyük elő a józan paraszti eszünket, és gondolkodjunk! Ez mégis mióta van így? Mondjuk a 60-as évek óta (Twiggy-korszak). Előtte évezredekig a széles csípő, a nagy mellek és hátsó, a puha, hullámzó, buja test voltak egy szexi nő ismérvei. Abba nem megyek most bele (lehet, hogy egyszer külön téma lesz belőle), hogy ez minek a hatására változott meg ennyire. És nem kellett, hogy egyformák legyünk, mert minden fajta testre volt igény (ez ma is így van, csak divat eltitkolni).

A lényeg az: sokunkban megérik az elhatározás, hogy fogyni szeretnénk. Ki társadalmi nyomásra, ki egészségügyi, ki esztétikai okok miatt. Nagyon sokat olvastam a témáról, sok “avatott” emberrel beszéltem, és sok mindent kipróbáltam, mire a véleményem megszületett.
Először is felejtsük el a fogyókúra meg diéta szavakat! Kúra szerű fogyásnak soha nem lesz tartós eredménye. Persze, ha nekünk elég, hogy ledobjunk 3-4-5 kilót valamilyen alkalomra, és ez a súly nem baj, ha visszajön, akkor válasszuk ezt. Az ÉLETMÓDVÁLTÁS már közelebb jár az igazsághoz. Ez nem azt jeleni, hogy mindent meg kell változtatnunk amihez a mindennapjainkban hozzászoktunk, csak be kell iktatnunk a mozgást a napirendünkbe, és jobban oda kell figyelnünk arra, hogy mit, mikor és mennyit eszünk. Nem kell lemondanunk semmiről, ez nagyon fontos. Nem kell feladnunk az evés élvezetét. Az önuralom az, amit meg kell tanulnunk. Bizony ez inkább egy személyiségfejlesztő tréning. Meg kell tanulnunk azt mondani, hogy nem. Ezt nem eszem meg, erre nincs szüksége a szervezetemnek, nem terhelem meg vele, és késztetem fölösleges munkára.

Vannak szélsőséges esetek, amikor valaki nem tud fogyni. De többnyire akaratgyengeségről van szó. Kompromisszumot kötünk magunkkal, hogy nekünk így is jó. Nem. Úgy legyen jó, ahogy valóban jó! Ahogyan igazán jól érezzük magunkat a bőrünkben. 70, 90, vagy 110 kg-san, ez már mellékes.
Pár hónapja egy 50-es férfi odajött hozzám a konditeremben, és kedvesen elmagyarázta, hogy ő edzés előtt, közben, és utána 1 órával nem iszik semmit. Ő is túlsúlyos volt, és így fogyott le. Elnyűtt, ráncos arca volt. Mondom: valamit valamiért. A víz az izmok és en bloc a szervezetünk 70%-át alkotja. Maga az élet. Igyatok (vizet) amennyit csak tudtok! De csak víz legyen, semmi ízesített víz, ice tea, vagy bolti gyümölcslé, esetleg 0%-os cola. Ezekben annyi cukor van, hogy ha csak rájuk gondolok, kihullanak a fogaim 🙂 Nem beszélve a többi káros hatásukról. Szóval ne, mert csak azt vesszük észre, hogy nem hogy nem fogyunk, még savasak is vagyunk, stb. Én se szeretem a sima vizet, úgyhogy mostanában aszkorbinsavas vizet iszom eritrittel. Olyan, mint a limonádé, és még egészséges is ( aszkorbinsav=C-vitamin, minden patikában van kb. 1000 Ft)

Én minden fogyókúrás készítményben és módszerben csalódtam. Vagy mert hatástalanok, némelyiknek szörnyű íze volt, vagy még éhesebb voltam tőle. Amelyik hatásos volt, az pedig veszélyes és/vagy tiltott. Visszanézve nagyon hülyének tartom magam, amiért kockára tettem az egézségemet, és amiért annyi pénzt kidobtam az ablakon “könnyű” megoldást keresve. Az sem megoldás, ha bizonyos tápanyagokat megvonsz magadtól, akkor persze, hogy fogysz, hiszen az hiányzik a szervezetednek, és ez is végül jojóhoz vezet.
Végül rájöttem, hogy csak 1 út van, a nehéz. Nincs könnyebb út az egészséges, és tartós fogyáshoz, mint a kaja adagok megvonása, és a rendszeres mozgás, hogy ne lógjon mindenünk. Kész, itt be is fejezhetném a témát, mert ezt 1 mondatban is le lehet írni. Egyiket a másikkal sem lehet kiváltani. A kaja 70%-ot, a mozgás 30%-ot számít, azt mondják, akik ezt életforma szerűen csinálják; de mégsem szabad csak az egyiket csinálni, mert vagy nem fogyunk semmit, csak formálódunk, vagy pedig fogyunk, de nem leszünk formában, és úgy fogunk kinézni, mint Columbo kutyája.

Na, miután remekül körbejártam, hogy mit nem szabad csinálni, rátérnék arra is, ami viszont nekem bevált.. (folyt. köv.)

Facebook Comments

About Eni

2008 óta foglalkozom rövidebb cikkek írásával. Az élet nagyszerű témákat szolgáltat, és sokan szeretik is olvasni, amiket írok. Mostantól minden írásom megtalálható itt, egy helyen. [ENGLISH]: I'm writing shorter articles since 2008. Life provides great topics, and a lot of people like, what I write. All my writings can be found here, from now on.

Check Also

Fogyás hamburgerrel Part 14 – A kalóriadeficit árnyoldala | Weightloss with hamburgers – Downside of calorie deficit

Kb. fél évre rá, hogy belekezdtünk a mérsékelt kalóriadeficites fogyásba, elérünk egy következő szintet, egy ...