Saturday , 20 July 2024
Home » Arab » Muszlim “Karácsony” – Aïd/Eid al-Adha

Muszlim “Karácsony” – Aïd/Eid al-Adha

A muszlimok számára kötelező, vagyis az öt pillér egyike, hogy életükben legalább egyszer – ha egészségük megengedi, valamint anyagilag is megtehetik – elzarándokoljanak a szent Kába-kőhöz. Úgy tartják, hogy a házat, amelybe a kő bele van építve, még Ábrahám építette. Ezt ünnepli Aïd al-Adha-kor (vagyis Ádozati ünnepkor), az iszlám holdnaptár utolsó hónapjának tizedik napján tartják, körülbelül hetven nappal a Ramadán (böjti hónap), és közvetlenül a haddzs (a muszlimok éves Mekkába történő zarándoklata) után. A Gergely-naptár szerint 2013-ban, ami nekik az 1434. év, október 15.-re esett. A 3 napos ünnep az egész iszlám világban egyaránt fontos.
Nem véletlen, hogy sokan ezt az ünnepet a muszlim karácsonynak nevezik, hiszen sok hasonlóságot mutatnak.

Egyrészt mindkét ünnep három napos, pontosabban a karácsony kettő, de már az előző este, a szenteste is annak számít.
Másrészt hasonlóak a vallási elemek is: mindenki ismeri, akár a Bibliából, akár a Koránból azt a történetet, mikor Ábrahám majdnem feláldozza Istennek fiát, de az végül megkönyörül rajta, és egy bárány kerül a fiú helyére.
Ennek tiszteletére minden muszlim, aki megteheti, az ünnep első napján levág egy birkát (pontosabban manapság már ez a vágóhídon történik, de korábban ezt mindenki saját kezűleg végezte el), a húsa egynegyedét megtartja, a többit pedig szétosztja a szegények között. És persze mint minden ünnepen, nem más a központi elem, mint az evés. Ebben minden vallás egyetért.
De vannak még hasonlóságok, amely meglepően hasonlít a karácsonyhoz: az emberek pénzt adnak egymásnak, a nagyobbak a kisebbeknek, a férjek a feleségeiknek, és abból új ruhákat vesznek. Majdnem, mint az ajándék. Ünnepkor mindenki ezeket az új ruhákat veszi fel, és a családok útra kelnek, és meglátogatják egymást. Ezekben a napokban nem csak a muszlim országokban élők ünneplik az áldozati ünnepet, hanem a világ minden táján, köztük nálunk, Magyarországon is. A helyi muszlim közösségek ekkor igyekeznek segíteni a rászorulóknak, és már évek óta szokássá vált, hogy mindkét nagy ünnepükön összefognak, és ételt osztanak a rászorulóknak.

A muszlimok 49 országban többségben vannak és 73%-uk él ezekben az országokban. Indiában a teljes lakosság 14%-a, mégis India az egyik legnagyobb muszlim népesség egyike.

források: nelegybeteg.hu, wikipedia.org, noiteazo.hu

Facebook Comments

About Eni

2008 óta foglalkozom rövidebb cikkek írásával. Az élet nagyszerű témákat szolgáltat, és sokan szeretik is olvasni, amiket írok. Mostantól minden írásom megtalálható itt, egy helyen. [ENGLISH]: I'm writing shorter articles since 2008. Life provides great topics, and a lot of people like, what I write. All my writings can be found here, from now on.

Check Also

Kedvenc arab/muszlim témájú filmjeim

AZ ARABOK. Szeretjük egy kalap alá venni a keleti embereket, de valójában a világon mindenhol ...