Tuesday , 28 May 2024
Home » Arab » Haram (tiltott) és halal (megengedett) dolgok

Haram (tiltott) és halal (megengedett) dolgok

Az iszlám vallás alapítója, Mohamed próféta (a muszlimok mindig mellé írják, amikor megemlítik őt, hogy blv=béke legyen vele, ami ugyanaz, mint a pbuh= peace be upon him, vagy arabul a saw= sallahu Allahi wa salam) nagyon jó üzletember, gyakorlatias és tisztelettudó férj, és elkötelezett egészséges életmód-hívő hírében állt. Azt akarta, hogy aki őt követi, nem csak hogy legyen erkölcsös, hanem minél “tisztább” legyen kívül és belül.

 

ProphetMuhammad_24562.jpg

 

Disznóhús evés: a muszlimoknak, mint bizonyára tudjuk, tiltva van a sertéshús fogyasztása. Azt viszont nem mindenki tudja, hogy miért. Ők ezt azzal szokták magyarázni, hogy a disznó tisztátalan állat, na nem azért, mert sárban dagonyázik, hanem mert MINDENT megeszik, még ami elvileg nem ehető, azt is. Sok kutatást átnéztem ezzel kapcsolatban, de nem sikerült arra egyértelmű bizonyítékot szereznem, hogy ez a húsa minőségét is rontaná. Az viszont igaz, hogy már évek óta nem vettem én sem, (még mielőtt az egész arab téma elkezdődött nálam) mert ettől függetlenül azt olvastam, hogy a fogyasztástól számított 30 napig “rothad’ az ember beleiben, mert a szervezetünknek olyan nehéz megemészteni. És ha megfigyeljük, az állateledelekbe sem tesznek semmilyen disznóhúst, mert ők viszont egyáltalán nem tudják megemészteni. Nekem ez elég volt, nagyon lekorlátoztam a disznóhús evést, nem 0, de mondjuk 5%-ra az azelőttihez képest.

A disznóhús mellett a másik fő dolog, ami tiltva van, az az alkohol ivás. Mégpedig azért, mert a szellemnek a hitük szerint mindig tisztának kell maradnia, és ezt akkoriban, amikor a Korán íródott, alkohollal lehetett leginkább elérni. A vallástartó muszlimok, ismerve a tilalom eredeti okát, vagyis hogy nem mérgezhetik sem a testüket, sem a szellemüket, a különféle drogokat is elutasítják.

Emiatt az alapelv miatt részesítik előnyben a “halal vágással”  leölt állatok húsát is. Ez azt jelenti, hogy az állatot a lehető legkíméletesebben ölik meg, rendesen kivéreztetik, és elmondanak fölötte egy imát. Ha nem kapnak halal húst, akkor jön a kóser vágott állat húsa (a zsidók is hasonló módon vágnak), és ha az sincs, akkor bármi, ami nem disznó. Elvileg a sertésszármazék (pl:.baromfi virslibe darált szalonnabőr) sem oké, de ha nem tudnak róla, hogy tiltott dolgot vittek be a szervezetükbe, akkor az nem bűn.

 

muslims-praying.jpg

Muszlimok közösen imádkoznak

Tiltott még a házasságon kívüli szex is, de ezen kívül is van még egy csomó minden, amit az egyik muszlim tart, a másik még csak nem is hallott róla, pedig elvileg ugyanannak a könyvnek az előírásait tartják be. Tehát a különböző Korán értelmezések is nagyon eltérnek országonként, de még országon belül is. Ilyen nem egyértelműen tiltott dolog a szemöldök szedés, a sminkelés, körömfestés, férfiaknál az arany és a selyem viselése, a homoszexualitás, jobb kézzel esznek, ballal törlik a feneküket, és érnek nőhöz, tilos az anális szex, nőknél szemérmes öltözködés azok előtt a férfiak előtt, akik nem rokonok, varázslás, gyilkosság, hamis tanúzás, kamat, megfutamodni a harcmezőn, lopás, öngyilkosság, hazugság, átkozódás, szerződésszegés, jóslás, asztrológia, képeket fotókat kitenni a szobában (van, aki azt hiszi, akkor oda nem jönnek az angyalok), igazságtalanság, arrogancia, pletyka, kémkedés stb. Még sok apróság van, és azok közül, meg a felsoroltakat is opcionálisan tartják be, vagy választanak párat, amit be tudnak tartani. Ez a tapasztalatom.

Előírás viszont a rituális mosakodások ima előtt, valamint szex és wc-zés után. Ők pl.: naponta tisztítják az orr és szájüregüket, pisilés, nagy wc-zés után megmossák amit meg kell, wc papírt csak ezután használnak. 3 hetente előírásszerűen szőrtelenítenek (a férfiak is a hónaljukat, és a nemi szervüket), kötelező az egyistenhit, és a hit az angyalokban, az imádkozás, legalább 1x életükben elzarándokolni (hadzs) Szaúd-Arábiába, Mekka városába (ahol a Kába-kő van), a “zakat”, vagyis az alamizsna fizetése a szegényeknek időről időre, az évente tartandó nagyböjtöt (ramadán) betartani, a szülők tisztelete, az, hogy a nőnek előbb legyen orgazmusa, csak utána következhet a férfi (!), nem mennek koszosan imádkozni, még büdös szájjal sem, megadják a módját, előtte tisztálkodnak. A fiúkat még baba korukban körülmetélik szintén higiéniai okok miatt. Itt is hosszú a lista, egy nyugati ember számára sokszor érthetetlen dolgokkal tele, de ez is hozzájuk tartozik. Ha valakit érdekel a teljes lista angolul, itt találja.

 

holy7.jpg

 

A Kába-kő valójában egy 30-40 cm-es kis kő, valóságos erődítmény, és város épült köré.

 

Adalék az iszlam.com oldalról:

Hogyha a szervek, például a szív, a máj vagy az agy bénulna le vagy sérülne meg, az állat azonnal meghalna és a vére megfagyna az ereiben és végül belehatolna a húsába. Ez azt jelenti, hogy az állati hús beszennyeződne húgysavval, ami nagyon mérgező. Erre csupán nemrég jöttek rá a dietetikusok.

Az orvostudomány úgy találja, hogy a disznó sok parazita és potenciális betegség hordozója.

Már beszéltünk a vérben lévő  húgysavról, fontos megjegyeznünk, hogy a disznó biokémiája a teljes húgysavtartalomnak csak 2%-át választja ki. A többi 98% a testének szerves részében marad.

Kába-kő a wikipedia szerint:

A geológusok biztosak abban, hogy egy meteorit darabja, ami légbuborékokat rejt, színét pedig magas vastartalma adja. A muszlimok hiszik, hogy a kő az égből, az Édenből hullott le Ádám és Éva idején, hogy Ádám megtisztulhasson, miután kiűzetett a földi Paradicsomból.

Hitük szerint a bizonyítottan meteorit követ Allah/Isten küldte le először Ádámnak, az első férfinak, majd hosszú ideig egy barlangban volt, amíg Gábriel arkangyal meg nem találta és el nem vitte Ábrahámnak és fiának, Iszmáel prófétáknak útmutatásul, hol épüljön a szent város, és hogy felhasználják az oltár építésénél, ahol Ábrahámnak fel kell áldoznia fiát hitét bizonyítandó (a muszlimok szerint ez a fiú Iszmáel volt, a keresztények szerint pedig Izsák). A fekete kő ma a Kába (a négyzet alakú téglakamra) gyomrában található, a Masjid al-Haram mecset közepén. A muszlimok körbe-körbe járva imádkoznak a kő körül, lehetőség szerint megcsókolják, hozzáérnek. Ez szimbolikusan kifejezi, ahogyan az angyalok Isten trónját járják körül a mennyországban.
Haram szó eredete:

Halált jelent. Az oly embert, ki más ember vagyonát elsajátítja, harámi-nak hívják, ebből van átkölcsönözve nyelvünkbe a haramia szó.

Facebook Comments

About Eni

2008 óta foglalkozom rövidebb cikkek írásával. Az élet nagyszerű témákat szolgáltat, és sokan szeretik is olvasni, amiket írok. Mostantól minden írásom megtalálható itt, egy helyen. [ENGLISH]: I'm writing shorter articles since 2008. Life provides great topics, and a lot of people like, what I write. All my writings can be found here, from now on.

Check Also

Kedvenc arab/muszlim témájú filmjeim

AZ ARABOK. Szeretjük egy kalap alá venni a keleti embereket, de valójában a világon mindenhol ...