Friday , 24 May 2024
Home » Else » E-cigi sztorim – amit tudni érdemes az elektromos cigiről

E-cigi sztorim – amit tudni érdemes az elektromos cigiről

For my English speaking readers: I wrote this article about vaping in Hungarian language only because it contains a lot of jargon and it would be too complex for me to translate it authentically. Please feel free to copy and paste the full link of the article (http://eniways.com/e-cigi-sztorim/) into Google translate, it will translate the entire website, and it’s pretty accurate, I’ve tested it.

 

Én imádtam cigizni. A szokást magát szerettem, letüdőzni és kifújni a füstöt, ez a mozdulatsor mindig megnyugtatott; a szabadságot, hogy megtehetem, hogy senki nem szólhat bele. De a cigit magát nem szerettem. Nem szerettem a szagát, hogy mindenem büdös volt tőle, utáltam, hogy fáradt voltam tőle, felment a vérnyomásom, és lihegtem a lépcsőn. Nem szerettem a rágyújtást, a cigipernyét és hamut mindehol, a csikkeket, a szagot utána, és azt, hogy ki kellet menni. Sosem szerettem az erős cigit, 1 mg-osat szívtam, és sosem tudtam “szárazon” cigizni, anélkül, hogy ittam volna mellé valamit, akár vizet.

Ezek jó kiindulási alapok voltak, mert tudtam, hogy nem a kátrányt szeretem, vagy a vegyi anyagokat benne, nem a nikotinfüggőséget szeretem, az ízét vagy a szagát, csak a letüdőzést-kifújást szeretem. Plusz nagyon zavart a gondolat, hogy függök valamitől, amit nem én irányítok. Ha óráként nem gyújthattam rá, ideges voltam. Mint minden dohányos, én is évekig le akartam szokni, gyakorlatilag végig azután, hogy rászoktam; mert tudtam, hogy milyen káros. De nem tettem, mert nem tudtam. Féltem, hogy evéssel pótolnám a cselekvést, ami nálam veszélyes.

Aztán jött a stroke. Az utolsó cigimet aktív dohányosként a mentőre várva szívtam el. Most nem beszélnék a betegségről, aki kiváncsi rá, itt bővebben írok róla. Az ide vonatkozó rész az, hogy a kövekező 4 évben egyáltalán nem gyújtottam rá, nem szívtam a világon semmit, még megfogni is alig voltam hajlandó, mert kerek-perec megmondták az orvosok, vagy leszokom, vagy meghalhatok. Természetesen hiányzott az elején, de csak pár hétig. Úgy voltam vele, mint Forrest Gump a futással: ha már eddig eljutottam, tovább megyek.  

 

Aztán jött egy stresszesebb periódus, és majdnem visszaszoktam 4 év után. Azt vettem észre, hogy egyre gyakrabban elfogadom, ha megkínálnak, és nem mondom, hogy köszi, nem dohányzom, mint addig. Társasági összejöveteleken is elszívtam párat, tudtam, hogy ilyen mennyiségben még nem árthat. De nagyon nem tetszett, hogy a cigi megint elkezdte átvenni az uralmat, és néha már arra gondoltam, de jó, hogy társaságba megyek, legalább rá tudok gyújtani. Megijeszett, hogy már megint nem én irányítok, és gondoltam ez így nem mehet tovább. Karácsonyra megvettem magamnak az első e-cigimet titokban, mert szégyelltem, hogy erre most szükségem van, hogy elnyomjam az előtörő cigifüggőségemet. Hát hova lett a fene nagy lelki erőm?

Mielőtt e-cigizni kezdtem 3 éve, 1 hónapig csak kutattam, hogy biztosan nem káros-e, illetve pontosan tudni akartam, hogy hogyan működik, mi kerül bele. 3 éve még mindig gyerekcipőben járt az e-cigi ipar, de akkor még lehetett kapni toll alakú kezdő e-cigi kézleteket a dohányboltokban. Alapos utánajárás után vettem egyet. Akkor még nem fejlődtek olyan ütemben az itthon elérhető e-cigik, mint ma. Egy erős dohányos megkívánta utána a rendes cigit is. Nekem viszont akkora volt a bűntudatom amiatt, hogy majdnem visszaszoktam a cigire, hogy másnap rágyújtottam, és nem tudtam végigszívni a cigit, olyan rosszul esett. Csak elképzeltem időnként, hogy rágyújtok, hogy milyen íze lenne. Mert akkorra már tudtam a gyógyulással töltött évek után: ha az agy elhiszi, a test is elhiszi.

Az elmúlt 3 évben minden év elején vettem egy újabb típusú készüléket, mert ma már olyan jól megcsinálják őket, és a likvieket is, hogy az ember nem, vagy ritkán akar rágyújtani igazi cigire. A saját perverz örömöm, hogy én néha rágyújtok, nem is feltétlenül azért, mert megkívánom, hanem mert élvezem, hogy már nincs cigiparám, mint sok ex-dohányosnak, akik félnek saját maguktól, hogy ha rágyújtanak egyszer, biztosan úgy is maradnak. Én rá merek gyújtani, lehet, hogy még jól is esik, mégsem kell utána. Pedig a lehető leggyengébb e-likviddel töltöm az e-cigimet. Hetek-hónapok is eltelnek 2 elszívott cigi közöt, és tudom, hogy már nem az irányít. Sőt, ha nem akarom, vagy nem lehet, mert olyan helyen vagyok, ahol nem tolerálják, az e-cigi sem kell. Csak élvezem, amikor lehet.

 

A 3 év alatt volt még egy olyan periódus, amikor a cigihez nyúltam, ez is egy ideges pár hét volt. Az öngyújtó gyűjteményem emlékeztet arra a pár hétre. Mert minden nap elhatározam, hogy nem gyújtok rá, és másnap mégis vennem kellett egy doboz cigit. És mivel öngyújtót nem tartottam magamnál, mert ugye minek, úgyse gyújtok rá nem? Minden nap vennem kellett egy újat az aznapi cigiadag mellé. Aztán elegem lett saját magamból megint, és ilyen apró trükköket alkalmaztam magamon, hogy nem gyújtok rá, amikor csak lehet, csak akkor, ha tényleg megkívánom. Aztán hogy itthon nem gyújthatok rá, aztán végül sikerült megint megszabadulni tőle. Én vagyok az erősebb! Na ennek az emlékét őrzi az öngyújtóhegy otthon, a kis kosárban. Néha elosztogatok párat annak, akinek még szüksége van rá. Ennek már 1 éve, azóta csak az időnkénti “ellenőrző” cigit szoktam elszívni. Még mindig kell? Nem, már nem kell.

Azt mondják, egy dohányos mindig dohányos marad, csak éppen nem gyújt rá. Legyen így. Él bennem a dohányos valahol, de kontroll alatt tartom. Nem jöhet elő stressz hatására sem. Volt az elmúlt 1 évben is ideges időszakom, de nem nyúltam a cigihez, mert emlékeztem, milyen nehéz abbahagyni és hogy szinte azonnal függőséget okoz. És büszke vagyok rá, hogy nem tettem. Én irányítok! Az elektromos cigi nagyon sokat segít, hogy ezt a lelki erőt megtartsam, mert “büntetlenül” élvezhetem a beszívás-kifújás mozdolatsorát, a finom gyümölcsillatról, és ízről nem is beszélve. Az egészségügyi kockázat szinte nulla, költséghatékony és mindig ott van, ha akarom, de az utált függőség nélkül.

Az alábbiakban összegyűjtöttem a legnépszerűbb kérdéseket, amelyekre én is kerestem a választ anno. A dohánylobbi szereti velünk elhitetni, hogy e-cigi káros, sőt még károsabb, mint a rendes cigi. Az elektromoson közel sincs annyi jövedéki adő, nem érdemes itthon árulni, nem okoz függőséget, ezért nem is kapható rengeteg helyen. Ha szélesebb körben elterjedne, mint a dohányzás alternatívája, még a végén átszoknának-leszoknának az emberek a cigiről, és abban nincs üzlet. Értsük meg, hogy a balkánon vagyunk, itt még mindig minden a profitról, és nem a fenntarthatóságról, a hosszú távú egészségről szól, mint azokban az országokban, ahol szinte teljesen felváltotta az e-cigi a rendeset. Én is olvasom az elrettentő példának szánt cikkeket, de csak azt tudom mondani, hogy nem találom őket igazán hitelesnek, nincsenek források és az igazi cigivel szembeni összehasonlító adatok.

Jöjjenek tehát a kérdések:

 

Hogyan működik az elektromos “cigi”?

Az elektromos cigarettát egy akkumulátor üzemelteti, aminek a feszültsége egy kapcsolón keresztül egy fűtőszálra jut. A fűtőszálon a rajta áthaladó áram munkát végez és felmelegíti azt. A forró fűtőszál pedig a beszívott levegő segítségével porlasztott gőzt képez, amit beszívunk.

Forrás


E-cigi részei: 1 -Mod, ez az akksi. 2 – Tank alapja. 3 – Porlasztó vagy kazán, ez fejleszti a gőzt. 4 – Tank, ide kerül a likvid. 5 – Szipka.

Vannak, akik tuningolják az e-cigijüket ehhez is lehet mindenfélét kapni, de ez egyáltalán nem szükséges dolog, csak vannak, akik házilag növelik meg az e-cigijük teljesítményét.

 

Mi az e-liquid? 

Az e-liquid, azaz utántöltő folyadék egy a víznél sűrűbb viszkózus folyadék.
Az eliquidet valamilyen anyag (általában pamutszál) vezeti a porlasztóban található izzítótekercshez. Amikor a tekercset az elektromos áram felhevíti, akkor a vele érintkező e-liquid hirtelen gőzzé ill. párává válik. Ezt párát lélegezzük be. Azt olvastam, hogy a mentolos likvid nem egészséges, nem is szívtam soha, cigiben is utáltam, én és a mentol nem vagyunk barátok. Én az egyfajta gyümölcsös ízeket részesítem előnyben, sok mindent kipróbáltam már, mindenféle süti, karamell, csoki, rágó, vattacukor, cigi ízét imitáló, keverék ízt is, de maradok a tiszta, gyümölcs ízeknél.

Forrás

 

Mi is kerül a tüdőbe?

45 % Propilén-glikol

A propilén-glikol egy, az alkoholok csoportjába tartozó szénhidrogén-vegyület. Az áttetsző, olajszerű folyadékban sok más adalékanyag és enzim is jól oldódik. Emellett aromáknak a természetes forrásukból való extrahálására is alkalmas. A propilén-glikol kizárólag a következő alkalmazásokra engedélyezett:
• Rágógumi (mennyiségi korlátozás nélkül)
• Aromák (max. 1 g/l)

Oldószerként és nedvesítőszerként a propilén-glikolt többek között kozmetikumokban és dohánytermékekben is alkalmazzák. A propilén-glikol veszélytelennek számít.

Forrás

45 % Növényi glicerin

Az emberi szervezet által is termelt Glicerin, szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú anyag.
A szépségipar és a gyógyszeripar is régóta használja. Szépség ápoló krémekben, vízmegkötő hatása révén ápolja, hidratálja a bőrt. Cukor helyettesítése esetén, kalóriatartalma kevesebb, mint a cukoré, bár édessége csak a cukor 60%-a.
Mindazonáltal, nem emeli a vércukorszintet és nem tápanyaga a fogszuvasodást okozó baktériumoknak. Élelmiszerekben a víztartalom megőrzésére, oldószerként, édesítőszerként alkalmazzák E422 néven. A glicerin (régi magyar nevén: olajédzsírédeny) a cukoralkoholok közé tartozó szerves vegyület. Színtelen, szagtalan, viszkózus anyag, melyet széles körben alkalmaznak. Íze édeskés, nem mérgező.

Forrás

9% Tiszított víz

A szervezet számára hasznos, mérsékelt ásványianyag-tartalommal bíró, igazán tiszta vízhez nem a csapból, és nem is a palackból juthatunk.  abból sem mindegy, milyen fajta. Ha nem szűrjük meg a vizet, mielőtt az a szervezetünkbe jutna, akkor a szervezet kénytelen szűrni. Ám ez messze túl sok a vesének, nem beszélve arról, hogy amíg ezzel bíbelődünk, nincs tiszta víz, ami kimossa a méreganyagokat a testünkből. Erre jó a tiszítás.

1% Aroma 

Többféle ízesítő aroma létezik, természetes és mesterséges aromákra gondolhatunk. Általában az e-liquidekben élelmiszer aromát találhatunk.

Forrás 1 és 2

 

Ma már komoly világversenyek szerveződnek aköré, hogy ki tud érdekesebb “füst”karikákat fújni elektromos cigivel (vape tricks)

 

Nikotin tartalom?

Attól függően, hogy ki milyen fázisában van a cigiről való leszokásnak, különböző erősségű e-likvidek, bázisfolyadékok kaphatók. 12 mg/100 ml, 9 mg/100 ml, 6 mg/100 ml, 3 mg/100 ml, 0 mg/100 ml. Mint mondtam, én mindig is gyenge cigit szívtam, ebből is a 6 mg-os volt a legerősebb, amivel kezdtem. Aztán lecsökkentettem 3-ra, majd 0-ra. De a nullásnak semmi torokhatása nincs, így nem valami élvezetes, és az íze is más; úgyhogy most összekevertem hármasat és nullásat, így kb 1,5 %/100 mg-osat kaptam és nekem tökéletes! Amikor az elekromos cigi egézségkárosító hatásairól lehet olvasni, az jórészt az e-likvidek nikotintartalma miatt van, hiszen a nikotin káros, ezt tudjuk. Ha viszont ezt kihagyjuk az egyenletből, az e-cigi nem igazán támadható.

 

Valóban káros? Mik az egészségügyi hatásai?

95%-kal csökken a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, vagyis majdnem teljesen. Kitisztul a tüdő, normalizálódik a vérnyomás, visszatér a normális szaglás és ízlelés. Javaslom, hogy olvassátok ezt a tanulmányt az elekromos cigaretta élettani hatásairól. 

 

Kinek ajánlott?

Azoknak, akik már elhatározták, hogy leszoknak a cigiről. Akik nem csak akargatják, hanem akik nem akarnak tovább dohányosok lenni. Akiknek nem a rágyújtás-elnyomás-íz-szag hiányozna, hanem a mozdulat, a szokás maga.

 

Kinek NEM ajánlott?

Azoknak, akik sosem dohányoztak, különös tekintettel a tinikre. Egyre több e-cigit szívó fiatalt látok, mert most ez a menő. Amikor én voltam 13-14 éves, a cigi volt menő, én is ezért szoktam rá, holott eleinte nem is szerettem. Most ez. Azt kell mondjam, valahol örülök, hogy ez így van, mert sokkal SOKKAL kevésbé káros, mint a rendes cigi, ha a fiatalok csak erre szoknak rá, az nem olyan nagy baj.

Tüdőbetegeknek, ez egy nedves pára/vízgőz, ha valakinek erre érzékeny a tüdeje, köhöghet tőle, ezért nem ajánlott.

Terhes nőknek szintén, mint szinte semmi.

 

Mennyibe kerül?

Ez a felhasználói szokásoktól függ, én most kb. kéthavonta költök rá 15.000 Ft-ot, amikor megveszem a bázisfolyadékot és az aromákat, és kb. évente 2x veszek egy 5-ös csomag porlasztót (kb. 1000 Ft/db), amit kb. kéthavonta cserélek az e-cigiben. Csak összehasonlításképpen: egy erősebb dohányos havonta minimum 30.000 Ft-ot költ cigire.

 

Bonyolult a használata?

Nem, ha rászánsz egy kis időt, és megnézel pár YouTube tutorial videot, és utánaolvasol. Minden e-cigivel kapcsolatos webáruháznak van Gyakran ismételt kérdések szekciója, ahol tájékozódhatsz. Ha én, a műszaki analfabéta meg tudtam tanulni, akkor bárki meg tudja.

 

Mennyire hasonlít a cigire?

Hálistennek szinte semennyire. Azért választottam. Vannak dohányízt imitáló e-likvid ízek, szerintem nagyon rosszak, és kicsit sem hasonlítanak a cigi ízére, de sok mindenkinek bejön (USA mix íz). A mai e-cigiken már állítható, hogy milyen sűrű gőzt adjon, az a gőz milyen hőfokú legyen, a likvidekben milyen a “torokhatás”, vagyis mennyire érezzük azt, hogy igazi cigit szívunk, és kicsit kaparja a torkunkat. De mindezek mellett összehasonlíthatatlanul más élmény az e-cigi, nem szédülsz el tőle, nincs semmi bajod, ha épp nem tudod szívni, nem krákogsz, nem vagy büdös, bent is szívhatod a lakásban (sajnos publikus helyeken nem engedik, egy kalap alá veszik a cigivel, mert nem ismerik, és van, akit zavar a látvány + van, aminek tényleg túl sűrű a gőze).

 

Hol lehet kapni?

Rengeteg helyen lehet rendelni online, csak keress rá, hogy e-cigi, vagy bármilyen hasonló kifejezésre. Én pont ma rendelek először a liquidhall.com oldalról, mert porlasztókat is veszek, de ha csak likvidre van szükségem az eliqua.me, a vape42,hu, vagy a Vaping underground oldalak nekem beváltak (szintén ajánlották nekem őket). Itthon nem igazán lehet gagyi termékeket kapni, mert sokan e-cigiznek, és a minőséget keresik. Ha személyesen vennél ilyesmit, ajánlom a Gnath e-cigi boltot, vagy itt egy jó kis lista a budapesti boltokról.

 

Milyen alternatívák vannak még?

Mint már említettem, az e-cigik folyamatosan fejlődnek, így most már a JUUL,  a myblu és a az IQOS (hevítéses technológián alapuló) modell is kapható. A jövő évi befektetésem a JUUL lesz.

 

 

Tippek azoknak akik le/át akarnak szokni:

 

 • Ami elromohat, az el is romlik. Ez egy elekromos kütyü mindenféle kis alkatrésszel, az enyém is volt már szervizben, és volt, hogy újat kellett venni. Ugyanezt a modellt vettem legutóbb is, mert elégedett vagyok vele, hosszabb távon jó befektetés (Eleaf iKuu i200).

 

 • Mindig legyen kéznél papírzsepi, ha bármilyen okból kiszivárog a likvid, pl elmozdult az e-cigi teteje, megrepedt a tank plexije stb.

 

 • Ne hagyjuk teljesen elégni a likvidet, mindig legyen még a cigiben egy kicsi, amikor utántöltjük, mert az égésterméket egészségtelen belélegezni, és a porlasztó is leéghet.

 

 • Az e-cigi macerásabb, mint a rendes. Rendszeresen tiszítani kell, karban tartani, bizonyos időközönként (nekem kéthavona) cserélni a porlaszót.

 

 • Az e-cigit mélyebben, több ideig kell szívni, mint a rendeset, amiből egyből jön a füst. Ennél a gőzt még fejleszteni kell, úgy plusz fél másodperc, amíg “hozzájutunk”. De túl mélyen sem szabad, mert akkor megköhögtet, ki kell tapasztani, hogy nekünk hogy jó.

 

 • A likvidet készen bekeverve megvehetjük, vagy magunk is kikeverhetjük, én a 2. évtől már magam csináltam, nagyon egyszerű, meg kell venni az előre meghatározott nikotintartalmú és PG-VG arányú (“füst” sűrűség vs. ízélmény) bázisfolyadékot és az aromákat, és venni kell 100 ml-es keverőflakonokat. Majd 1:10 arányban összeönteni, összerázni, és 3 napig állni hagyni, hogy az ízek beérjenek. Nekem az 50-50%-os PG-VG arány évek óta jól működik, mert nem vágyom nagy gőzfelhőkre, viszont fontos, hogy amit szívok, az finom legyen. Ezért a keverési aránnyal is érdemes kísérletezni, hogy ki mit szeret. Én azt, ha egy 100 milliliteres flakont majdnem tele töltök, és hozzáöntök egy 10 ml-es aromát úgy, hogy még felrázni is maradjon egy kis hely. Csak a legjobb minőséget használom mindenből, a francia likvideket szeretem a legjobban; a kínai lötyik veszélyesek lehetnek, és még így is sokkal olcsóbb. Az egészségünkkel ne játsszunk!

 

 • Minél nagyobb kapacitású a tank, értelemszerűen annál ritkábban kell tölteni. Az enyém most 4,5 ml-es. Én viszonylag sokat e-cigizek, nem számolom a slukkokat, mert ugye én csak ezt szívom, ezért pl. gyakrabban is van szükségem karbantartársra, de arra is évente kétszer.

 

 • Legyen otthon tartalék porlasztó, a táskádban tartalék likvid, és ha bejött, akkor már egy tartalék e-cigi is otthon, minden eshetőségre. Nehogy ezek hiánya miatt kelljen rendes cigihez nyúlnod.

 

 • Beszélgess olyanokkal, akik jobban értenek hozzá, mint te. Én nagyon sokat tanultam nálam tapasztaltabb emberektől az elején. Vannak fórumok is, lehet idegeneket is kérdezni.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy egyelőre nem állnak rendelkezésre sem elég erős pro sem pedig kontra kutatások, azt viszont saját magamon tapasztalva biztosan állítom, hogy igenis segít a cigiről való leszokásban, és jóval kevesebb ártó hatást tapasztalok magamon a dohányzással összehasonlítva. A hosszútávú cél a teljes elhagyás, ez egyszer már sikerült. De dohányos is 15 évig voltam, nem 3. Adok időt magamnak, tudom, hogy lesz idő, amikor már ez sem fog kelleni.

 

Ajánlott linkek:

“Tüdő” 1 hónapnyi dogányzás és 1 hónapnyi e-cigizés után

Az elektromos cigaretta életani hatása – Népszava

Köszönjük, hogy rágyújtott c. film

E-cigi tények és tévhitek (forrásokkal)

Villanypára egyesület

Na vajon hogy bírom cigi nélkül? – riport video

E-cigi – leszokást segítő termék, vagy kapudrog? – euronews video

Az e-cigaretta káros, vagy csak a haveroknak kell az üzlet? – parlamenti felszólalás

+ 1 Tóth Szabolcs – A villanycigi – standup comedy

 

UPDATE:

Szeretném ide tenni azokat a kommenteket, amiket amit a blog facebook oldalán kaptam:

 • Nemrég nagy botrányt kavart Amerikában valami nagyon ártalmas vegyianyag ami E cigihez való. Úgy írták,hogy több 100 ezer ember betegedett meg súlyosan. Nézz utána, hátha találsz valamit erről.
 • Amerikában beleraktak valami sufni löttyöt, amit feltehetőleg az utcán árulnak és állítólag drogot tartalmaz. A hivatkozásokban olajként emlegetik a likvidet. Tudni kell, hogy az olaj tönkre vágja a tüdőt. Ezért az ellenőrzött körülmények között gyártott folyadékban nincs olaj.
  Magyarországon az e-likvid gyártást nagyon szigorúan szabályozzák. Nincs is csak 1 ilyen üzem. Ott dolgozom.
  A felügyeleti szervek “haza járnak” hozzánk, ha akarnánk sem tudnánk pancsolni.
  Egészségtudatos kollégáim között vannak olyanok, aki több, mint 10 éve átszoktak az e-cigire.(Sajnos én nem tartozom közéjük.) Ma már vagy nikotin mentes, vagy nagyon alacsony nikotin tartalmú folyadékot használnak. Ahogy Eni írta, szeretik a mozdulatot és a füst illúzióját.
  Mint minden más esetben, itt is előfordulhat, hogy valakinél allergiás reakciót vált ki. Nálam például az aromák szénanátha szerű tüneteket (orr dugulás) okoznak.

Facebook Comments

About Eni

2008 óta foglalkozom rövidebb cikkek írásával. Az élet nagyszerű témákat szolgáltat, és sokan szeretik is olvasni, amiket írok. Mostantól minden írásom megtalálható itt, egy helyen. [ENGLISH]: I'm writing shorter articles since 2008. Life provides great topics, and a lot of people like, what I write. All my writings can be found here, from now on.

Check Also

Nemzetek konyhája – Tunéziai kefteji

Imádom az olyan külhoni kajákat, amik mindennapi itthon is kapható dolgokból is könnyen elkészíthetők, csak ...