Tuesday , 19 March 2024
Home » Else » 2017 legjobb női beszédei / Best women’s speeches of 2017

2017 legjobb női beszédei / Best women’s speeches of 2017

2017 nekem nagyon tanulságos év volt, sokat tanultam, fejlődtem, és rendesen próbára tették, hogy tudom-e a gyakorlatban is használni a dolgokat, amikről írni, beszélni szoktam. Tényleg van-e bennem elég türelem, önbecsülés, kitartás. Az év végére két végső tanulságot vontam le: jó helyen vagyok az életben, jó úton haladok, de nem szabad beérnem kevesebbel, mint amit érdemlek és nem szabad elfelejtenem, mennyit érek. 

Ezek a beszédek is segítettek abban, hogy ezek időről időre eszembe jussanak, és átsegítsenek a kihívásokkal teli időszakokon. 5 erős nő tolmácsolásában szeretném átadni az üzenetemet 2018-ra minden nőnek, akinek vannak átmeneti gondjai az önbecsüléssel. Nem minden video idei, de én ebben az évben láttam őket, amikor a legnygyobb szükségem volt rájuk.

(The videos are in English with Hungarian translation above them)

 

Taraji P Henson színésznő WIF (Women in Film) Awards díjátadó beszéde

“El kell érnem az álmaimat, mert ha nem, mire tanítom a fiamat? Úgyhogy Kaliforniába költöztem 700 dollárral a zsebemben, és egy kisgyerekkel. Az emberek folyamatosan modták nekem, hogy ezt vagy azt nem fogom tudni megcsinálni, hogy biztos megőrültem. Kaliforniába költözöm egy gyerekkel? Sosem fog sikerülni! 26 éves voltam akkor, persze arra is azt mondták, hogy túl idős vagyok az ilyesmihez. Ha az emberekre hallgatsz, és hagyod, hogy kivetítsék rád a félelmeiket, akkor sosem fogsz valóban élni. Mi lett volna, ha azokra az emberekre hallgatok, akik azt mondták amikor teherbe estem az egyetem alatt, hogy nem fogok végezni? Ehelyett a fiammal a karomban vettem át a dipomámat…Nem hallottam meg a károgókat, akik azt mondták, ha 25 éves korom előtt nem érek el valamit ebben a szakmában, akkor már nem is fogok. 46 leszek az idén, és még csak a felszínt kapargatom. Most kezdek belejönni!”

(Nézzétek meg vele A számolás joga c. filmet)

 Kate Winslet BAFTA filmes díjátadó beszéde

“Amikor fiatalabb voltam, 14 körül, egy drámatanár azt mondta nekem, hogy valószínűleg jól elleszek ebben a szakmában, ha megelégszem a kövér lányoknak való szerepekkel. Üzenem neki, hogy akkor most jól nézzen meg! És üzenem minden fiatal nőnek, akit vala is lehúztott egy tanár, barát vagy akár szülő, hogy senkire se hallgasson! Én pontosan ezt tettem: nem hallgattam senkire! Így csak haladtam előre, legyőztem a félelmeimet és a bizonyalanságomat. Csak higgy magadban, úgy éreztem, hogy ez a legfontosabb, amit tennem kell. Úgyhogy ezt azoknak a nőknek ajánlom, akik nem hisznek magukban eléggé, mert nem szabad kishitűnek lenniük, csak menni előre

Reese Witherspoon Glamour gála díjátadó beszéde

MOST MIHEZ KEZDÜNK??? – nem viccelek, ez a mondat rengeteg filmben szerepel, mostantól kezdve érdemes figyelni, mert tényleg mindenhol felbukkan… Utálom ezt a mondatot, ebből lehet tudni hogy nem nő írta a forgatókönyvet, hogy a lány a férfihoz fordul és naivan megkérdi: Mihez kezdjünk most?? Hát.. Ismertek bármilyen nőt bármilyen krízishelyzetben, akinek semmi ötlete nincs, hogy mit is kéne csinálni?? Még a gyerekeknek is azt tanítják, hogy ha bajban vannak, kérjenek segítséget egy nőtől! Nevetséges ötlet, hogy pont egy nő ne tudná, mit kell csinálni.

Amikor ez egyre szembetűnőbb lett, hogy a nők alá vannak becsülve ebbe a szakmában, nem kapnak lényegi szerepet a filmek készítésében, elkezdtem erről beszélni a kollégáimnak, akik mintegy beletörődve ismerték el, hogy ez így van, dehát nem lehet tenni semmit ellene. Nekem ez a válasz nem volt elég, én nem tudtam odafordulni valami idegen férfihoz, hogy most mihez kezdjek? EZ AZ ÉN ÉLETEM! Filmeket készítek 25 éve, 14 éves korom óta. Úgyhogy itt volt az ideje, hogy saját magamhoz forduljak, és megkérdezzem magamtól: Most mihez kezdjek?

A válasz nagyon egyértelmű vot. Az anyám, aki egy nagyon okos déli asszony, mindig azt mondta: Ha azt akarod, hogy valami kész legyen, magadnak kell megcsinálnod! Úgyhogy elindítottam a saját fimkészítő cégemet, a Pacific Southern Company-t a saját pénzemből, amitől óvtak a szakmában, ezt mindenki mondja, hogy ne használd a saját pénzedet. A cél az volt, hogy olyan filmeket csináljuk, amelyek erős nőkről szólnak. Nagyon ideges voltam, hogy siker lesz-e. Mindenki próbált lebeszélni azzal, hogy az emberek nem kíváncsiak a nők munkájára ebben a szakmában. De mint Dr. Szöszi, én sem szeretem, ha alábecsülnek…

Könyvmolyak tartom magam, úgy, mint a partnerem a cégben. Úgyhogy rengeteg könyvet, és forgatókönyvet elolvastunk, és a végén kettőt találtunk kivételesen jónak: Mindkettő erős, bonyolult, lebilincselő nőkről szólt, és nők is írták őket. Mindkettő New York Times bestseller lett, az egyik a Holtodiglan (Gone Girl), a másik a Vadon (Wild). Ez a két film több mint félmilliárd dollárt hozott világszerte és 3 Oscar jelölést. Ez volt az első évben, és ez a tendencia így folytatódott a következő években is. Érdekes női életutakat mutatunk be kortól, és bőrszíntől függetlenül. Űrhajóskat, katonákat, tudósokat. Mind veszélyes, győztes alkatok, mint azok a nők, akikkel nap mint nap mi is találkozunk.

A cégünk nem csak azért csinálja ezt, mert olyan jó, hanem mert a nők által készített filmek működnek!  A Kész katasztófa, a Kém, a Tökéletes hang 2,  a Hamupipőke, vagy az Éhezők viadala, hogy csak az újakat említsem. A nőkről szóló filmek nem közszolgálati projektek, hanem rendkívül jó befektetések! Kulturális krízisben vagyunk manapság minden ágazatban és területen. A nők alábecsültek, és alulfizetettek még a vezető beosztásokban is. A politikusoknak is csak elenyésző része nő. Nem engedhetjük meg magunknak a nekünk járó egészségügyi ellátást, GYES-t vagy a  gyerekeink korai taníttatását. Ez nagyon aggasztó. Hogyan várhatjuk el az egyenlő jogokat, ha ez nem nyilvául meg a való életben?

Szóval én ebben reménykedem: Mindegy, hogy hol dolgozol, a politikban, a médiában, vagy techniai területen, vállalkozó vagy, ápoló, vagy tanár. Pontosan tudod te is, milyen problémákkal szembesülünk nap mint nap. Arra bízatlak, te is kérdezd meg magadtól, mihez kezdjünk most? Ez egy fontos kérdés. Mi az, amit szerinted nem tudsz elérni a saját életedben? Vagy mit mondanak az emberek, hogy mit nem tudsz megcsinálni? Hát nem lenne baromi jó érzés bebizonyítani, hogy tévednek??”

Pink VMA (Video Music Awards) díjátadó beszéde

“Nemrég a lányomat vittem iskolába, és akkor azt mondta nekem: anya, én vagyok a legcsúnyább lány, akit ismerek. Úgy nézek ki, mint egy fiú hosszú hajjal. Én persze teljesen kiakadtam, ilyenek jutottak eszembe, hogy ki mondta neki ezeket, szérúghatom-e egy 6 éves seggét.. Csináltam neki egy powerpoint prezentációt az androgün sztárokról, akikeken valószínűleg gúgyolódtak pont emiatt, mégis nagyon sokat tettek le az asztalra, és pédaképek lettek. Mint Michael Jackson, David Bowie, Prince, Freddie Mercury, George Michael, Elton John, Annie Lennox, Janis Joplin és még sokan mások. És akkor ragyogni kezdett a szeme. Erre megkérdeztem tőle, mit gondol, miért érzi ezt? Hát mert úgy nézek ki, mint egy fiú. És szerintd én hogy nézek ki? Az volt a válasz, hogy én gyönyörű vagyok. Hát köszi, de az emberek, akik viccelődnek rajtam, pontosan ezeket mondják rám, hogy túl izmos vagyok, nőiesebbnek kéne lennem, hogy népszerűbb legyek.  Végül azt kérdeztem tőle: látod, hogy növesztem a hajam? Nem anya. Látod, hogy megváltoztatom a testem? Nem anya. Látod, hogy változtatok a stílusomon, hogy eladhatóbb legyek? Nem anya. Látod, hogy arénákat töltök meg világszerte? Igen anya. Akkor kicsikém tudd, hogy mi nem változunk, csak hogy többen elfogadjnak minket. Mi fogjuk a kagylót és gyönyöt készítünk. Éppen mi segítünk másoknak változni, hogy többféle szépséget is képesek legyenek meglátni… Köszönöm minden művésznek, aki önmaga mer lenni, és bevilágítja nekünk az utat!”

+  Lady Gaga beszéde a U.S Conference of Mayors nevű eseményen

Ez a video nem az önmegvalósításról szól, hanem arról, hogy mi a fő gond a világgal, és mit tehetünk azért a saját szintünkön, hogy a magunk megváltoztatásával a világot is jobbá tegyük.

” A legfantasztikusabb dolog a kedvességben az, hogy ingyen van. És nem tud kárt okozni sem benned, sem másban. Ez hoz össze minket. Ezekben az időkben, amikor minden káosszal, és krízissel teli, általában egymásra szoktunk mutogatni, hogy ott vannak a rossz fiúk, a gonoszak. Mindenki vitatkozik, és mindenkinek más a véleménye. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a gyűlölet, vagy gonoszság, bárhogy akarjuk hívni: intelligens. Okos, és láthatatlan. Nincs színe, faja, vallása, politikája. Egy láthatatlan kígyó, amely miközben a következő támadást tervezgeti, azt gondolja: kisebb részekre osztom az ellenfeleimet, mert ha széthúznak, kisebb csoportokban nem olyan erősek. Már csak meg kell utáltatnom őket egymással, és akkor könnyű lesz őket legyőzni. És miközben mi kiabálunk egymásra, és próbáljuk kitalálni, hogy melyik csoport okozza a problémát, a gonosz nyer. Mindenhol. Meg kell változtatnunk a nézőpontunkat A megoldás az, hogy egy bátrabb, és kedvesebb világot kell építenünk. Meg kell szabadulnunk a címkéktől. Meleg, hetero, szegény, gazdag, agybeteg, nem agybeteg, fegyvertulajdonos, nem fegyvertulajdonos… Ezek többé nem számítanak. Egyek vagyunk, mind emberek vagyunk. És az egyetlen dolog, ami minannyiunkban ott van, és ami összeköt minket, az a kedvesség. Ennek kell az elsődlegesnek lennie, És ehhez könyörtelenül ragaszkodnunk kell!”

 

Én ezekkel a szuper beszédekkel kívánok Nektek eredményes Új Évet, és köszönöm az egész éves figyelmeteket!

 

Facebook Comments

About Eni

2008 óta foglalkozom rövidebb cikkek írásával. Az élet nagyszerű témákat szolgáltat, és sokan szeretik is olvasni, amiket írok. Mostantól minden írásom megtalálható itt, egy helyen. [ENGLISH]: I'm writing shorter articles since 2008. Life provides great topics, and a lot of people like, what I write. All my writings can be found here, from now on.

Check Also

Nemzetek konyhája – Tunéziai kefteji

Imádom az olyan külhoni kajákat, amik mindennapi itthon is kapható dolgokból is könnyen elkészíthetők, csak ...