Monday , 22 April 2024
Home » Else » 10 tanács Bruce Lee-től a sikeres élethez

10 tanács Bruce Lee-től a sikeres élethez

Bruce Lee harcművész volt, színész, tanár, és filozófus. Széles körben a harcművészetek egyik legnagyobb befolyásolójaként tartják számon. Megváltoztatta, ahogyan az amerikai filmipar az ázsiaiakat kezelte. Kevesen tudják róla, hogy 1958-ban megnyerte a cha cha cha bajnokságot Hong Kong-ban. Súlyos gerincsérülése ellenére létrehozta a saját harcstílusát, a Jeet Kune Do-t. Olyan gyors volt a mozgása, hogy gyakran lassított felvételen kellett mutatni a harcjeleneteit. Íme az ő 10-es listája a sikerhez:

1 – Bizonyíts meggyőzően!

Mind a híres 6 hüvelykes ütés (six inch punch) mind a nunchaku-val cigire gyújtás, vagy ping-pongozás szinte emberfeletti háttérmunkáról tesznek tanúbizonyságot.

2 – Fejezd ki magad!

“Nem karatét tanítok, mert már nem hiszek az egyes stílusok elkülönülésében. Már nem hiszek abban, hogy lenne olyasmi, mint kínai, vagy japán harcmodor. Mert viszonylag kevés emberi lénynek van 3 karja, és 4 lába. Abban az esetben beszélhetnénk különféle harci módozatokról. De mivel alapjában véve 2 kezünk, és 2 lábunk van, a különböző stílusok  elválasztanak minket a különféle alaptételeik miatt, amelyek be vannak betonozva, és nem engednek fejlődni; ehelyett én azt mondom: itt vagyok, tessék, egy emberi lény, hogyan tudnám teljességgel kifejezni magam? Így gondolkodva stílust teremthetünk, mert ez egy kitisztulási folyamat, melynek során folyamatosan növekedhetünk.”

3 – Higgy magadban!

“Ha körülnézek, mindig tanulok valamit, arról, hogy hogyan legyek önmagam, hogyan fejezzem ki önmagam. Hogyan legyen hitem önmagamban. Hogyan ne másoljak valakit, aki sikeres. Hong Kong-ban ezt láttam, hogy csak másolják a sikeres embereket, nem teremtenek újat. Én nem így teszek, inkább megteremtem önmagam. ”

4 – Használd ki a lehetőséget!

“A jó harcművész mindig mindenre készen áll. Nem gondolkodik, így nem is álmodozik. Amikor az ellenfél terjeszkedik, a jó harcos összehúzódik, és fordítva. És amikor jön a lehetőség, nem üt. Az ökle magától is lecsap.”

5 – Légy magabiztos!

“Az emberek odajönnek, és azt kérdezik: hé Bruce, tényleg olyan jó vagy? Azt szoktam válaszolni, hogy ha erre azt mondom: igen, talán az hiszik, nagyképű vagyok. De ha az mondom, nem, nem vagyok olyan jó, akkor biztosan tudják, hogy hazudok. ”

6 – Légy olyan, mint a víz!

11048267_1666228293597157_2452431737046275616_n

 

7 – Teremtsd meg a saját stílusodat!

“A Jeet Kune Do, az új harcművészeti ág Amerika szerte elismert lett, 1965-ben keletkezett egy elszánt, és gyors fickónak köszönhetően, akit Bruce Lee-nek hívnak, és egyetlen komoly harcművész sem hagyhatja figyelmen kívül.”

8 – Légy rettenthetetlen!

“Nincs bennem félelem az ellenfeleim irányába. Olyan magabiztos vagyok, hogy nem billenthetnek ki. Harcolok, vagy visszalépek? Azt már nem, inkább meghalok!”

9 – Ne gondolkodj, érezz!

“Fel kell töltenünk magunkat érzelmekkel, gondolatok helyett. Olyan ez, mint az ujjad, ami a Hold felé mutat. Ne az ujjadra koncentrálj, vagy kihagyod azt a sok szépséget, amit láthatnál, miközben rájuk mutatsz. ”

10 – Győzd le a legjobbat! 

Bruce Lee és Chuck Norris barátok voltak, és évekig együtt edzettek. Egyszer csak Bruce Lee felhívta Chuck Norris-t, és beszámolt róla, hogy sikeresek a filmjei Hong Kong-ban, és hogy most egy emlékezetes harcjelenetet akar csinálni a római Colosseum-ban, és azt akarja, hogy Chuck legyen az ellenfele.

Chuck Norris: “Akkoriban én voltam a világbajnok. Viccesen azt mondtam neki: És ki fog nyerni, Bruce? Erre azt mondta: Hát én, végül is én vagyok a főszereplő! – Á, szóval meg akarod verni a világbajnokot! – Nem! – mondta – Én meg akarom ölni a világbajnokot!

 

Az eredeti video, amelyről a fordítás készült:

 

Facebook Comments

About Eni

2008 óta foglalkozom rövidebb cikkek írásával. Az élet nagyszerű témákat szolgáltat, és sokan szeretik is olvasni, amiket írok. Mostantól minden írásom megtalálható itt, egy helyen. [ENGLISH]: I'm writing shorter articles since 2008. Life provides great topics, and a lot of people like, what I write. All my writings can be found here, from now on.

Check Also

Nemzetek konyhája – Tunéziai kefteji

Imádom az olyan külhoni kajákat, amik mindennapi itthon is kapható dolgokból is könnyen elkészíthetők, csak ...