Tuesday , 28 May 2024
Home » Arab » Tudat alatt zöldek

Tudat alatt zöldek

Annyit szidják mostanában a muszlimokat/arabokat azzal is, hogy milyen elmaradottak, gondoltam leírok egy dolgot, ami nagyon szimpatikus az életvitelükben és talán el is tanulhatnánk tőlük. Ők nem WC papírt használnak. Vagyis használják kiegészítésként. A WC mellett van egy zuhanycső amiből hideg víz folyik, és azzal mossák meg, amit kell vécézés után, ezt shatafa-nak hívják.

Tulajdonképpen olyan elven működik mint a bidé (Japánban, Olaszországban és Görögországban a leginkább elterjedt), csak nem építenek hozzá egy külön WC – t. Amikor megmosták a dolgaikat, otthon minden családtagnak ott sorakozik a külön kis törölközője, amivel utána szárazra törli magát és/vagy WC papírral teszi ugyanezt, ami vékonyabb újrapapírból szokott lenni.

 

shatafa

 

Ha olyan országba utaznak, ahol nincs ez a rendszer, általában vízzel töltött flakont visznek magukkal a mosdóba, és úgy oldják meg. Ha ideköltöznek és itt is gyakorolni akarják ezt a mutatványt, nem lehetetlen megoldani. Egy ismerősöm beköttetett a vízszerelővel egy gégecsövet a WC tartályba és vett rá egy kis zuhanypisztolyt, amit szabályozni lehet. Így valóban otthon érezhette magát az arab férje. A WC papír nem tisztít megfelelően, erre irányulóan már elkezdtek gondolkodni az emberek, de pl. a nedves WC-papír ökológiai szempontból még rosszabb, mint a sima papír, hacsak nem bomlik le biológiailag.

 

Miért tetszik ez nekem? Mostanában nagyon érdekel a környezetszennyezés és a globális felmelegedés témaköre és hogy mik váltják ki illetve hogy hogyan lehetne a saját szintünkön csökkenteni az okokat. Azt tudjuk, hogy a húsfogyasztás és a rengeteg műanyag szemét hozzád, de a sok fölösleges papír használat is. Évente 7 millió hektárnyi fát vágnak ki, hogy az ember papír és fa éhségét fedezzék, holott már digitális korban élünk, és jóval kevesebb papírt kellene használnunk, tehát ez már nem szükséglet, hanem éhség. Teljes esőerdők tűnnek el, az ott élő embereket földönfutóvá tesszük, az ökoszisztémát megborítjuk, ez is hozzájárul a globális felmelegedéshez, amit idén nyáron a saját bőrünkön tapasztalatunk.

Hiszen az észak-európai országokban is 35 fok van, erdőtüzek stb. Tehát már nem egy távoli dolog a hírekben arról, hogy elolvadt a jégtakaró az északi sarkon. Van, amire csak nehezen van befolyásunk, az üvegház gázok klímára gyakorolt hatására például. Bár arra is van valamennyi, ha kevesebbet fogyasztunk, így lehet hatásunk a gyárak mérgező füstjének kibocsátására, és a tengerbe jutó elképesztő mennyiségű szemétre. A tengerekből kihalnak az élőlények, felforrósodik akárcsak a levegő. Mint a lázas gyerek, ha harcol a szervezete egy vírussal. A Földünk is ilyen, csak védekezni próbál a paraziták ellen, ahogy tud. Az a baj az emberrel, hogy éhes. Nem annyit vesz el, amennyi kell neki, hanem amennyit csak tud. Nem törődve a hosszabb távú következményekkel.

Mit tehetsz a saját szinteden, ha felháborítónak tartod, hogy parazitának neveztem az embereket? Én a saját részemről amit csak lehet : Évek óta nem használok egyszer használatos szívószálat , műanyag zacskót, ha adnak a boltban azt többször felhasználom, textil bevásárlótáskát használok, szelektíven gyűjtöm a szemetet, igyekszem redukálni az eldobható műanyag fogyasztást, ha használok, azt sokáig teszem. Kevesebb húst eszem, az is fehér. Leginkább a laptopba vagy a telefonba jegyzetelek és ilyen apróságok. Ennél sokkal többet lehet tenni, ha valakit érdekel a téma. És ezért tetszik az is, hogy a muszlimok mosakodnak WC használat után a rengeteg fehérített papír használata helyett. És ennek még csak nem is környezetvédelmi, hanem vallási okai vannak, ugyanis a Korán előírja a mosakodást.

Mi, akik nem ezt a vallást gyakoroljuk 84 millió tekercs WC papírt használunk el naponta globálisan, míg náluk ennek csak a töredéke fogy el. Más kérdés, hogy vízből ott is egyre kevesebb van, és ez hamarosan világméretű probléma lesz. Persze nem olyan kényelmes ez, mint nyilván semmi, amit a fenntarthatóság érdekében teszünk. Hiszen pont ez a baj : az ideiglenes kényelmünk érdekében bármit beáldozunk. Idén még a Szigeten is bevezették, hogy senkinek nem adtak eldobható műanyagpoharat, meg kellett venni egy masszívabbat, és mindig abba kérni a sört. És szívószálat is csak akkor adtak bármihez, ha külön kérted. Nem nekem való ez a fesztiválozás, de ez szimpatikus volt.

39454032_319655785435869_6558956836756652032_n

Persze a kialakult helyet azonnali cselekvessel visszafordítható lenne, ez nem apokalipszishez vezető probléma csak megoldandó feladat, ami az ipari forradalom számos előnye mellett néhány negatívumot is hozott magával, amelyeket azonban nem lehet ignorálni .
Nem azt mondom, hogy ezen túl mindenki szokjon át a vizes módszerre, én sem tettem, az írást elgondolkodtatónak szántam, érdemes eljátszadozni a gondolattal, hogy én a kisember mit tehetek azért a saját életembem a saját szintemen azért, hogy a gyerekeim és az unokáim se egy forró szeméttelepen éljenek. 

 

Eni

Facebook Comments

About Eni

2008 óta foglalkozom rövidebb cikkek írásával. Az élet nagyszerű témákat szolgáltat, és sokan szeretik is olvasni, amiket írok. Mostantól minden írásom megtalálható itt, egy helyen. [ENGLISH]: I'm writing shorter articles since 2008. Life provides great topics, and a lot of people like, what I write. All my writings can be found here, from now on.

Check Also

2022 évzáró beszéd ajánlókkal

Gondoltam, írok egy évet összefoglaló posztot, miket tanultam, milyen hasznos dolgokat adnék át Nektek is. ...