Wednesday , 24 April 2024
Home » Else » 2022 évzáró beszéd ajánlókkal

2022 évzáró beszéd ajánlókkal

Gondoltam, írok egy évet összefoglaló posztot, miket tanultam, milyen hasznos dolgokat adnék át Nektek is. Részekre osztottam, annak, aki nem olvassa a blogot rendszeresen fura lehet, de ha ismertek, tudjátok, hogy csak azért nem írok, hogy legyen itt valami. Viszont amikor van mondanivalóm, ömlik belőlem a szó válogatás nélkül.

If you’re an English speaker, translate the entire article like so:

 

Fogyás hamburgerrel

 

Ez egy sorozat, amit 2 éve kezdtem el írni arról, hogy hogyan lehetséges úgy fogyni, hogy az ember semmit nem hagy el. Az első év arról szólt, hogy megtanuljam, milyen ételek mennyi tápanyagot tartalmaznak, felmértem, hogy én mennyit ettem, mi nem szükséges, és rászoktattam magam a mozgásra. Jó gyorsan is fogytam, de nem kell hosszú ideig folyamatos kalória deficitben lenni, hiszen van olyan, hogy ‘maintenance phase’, vagyis fenntartási fázis, amikor a szervezetünk adaptálódik az új életformához.

 

 

Én idén nagyon sokat tanultam magamról, ami a szokásaimat illeti. Most már átlátom, hol csináltam rosszul, és folyamatosan újra tanulok enni. A legfontosabb, hogy a fogyókúrázók 95%-ával ellentétben nem híztam vissza, amit lefogytam, tartom a súlyomat. Lehet, hogy ez nem tűnik olyan nagy dolognak mindenki számára, de fontos látni, hogy én rossz evési szokásokkal nőttem fel. Sokat, laktatót, olcsón. Ezeket meg kell tanulnom elfelejteni, és egy teljesen új rendszert felépíteni, ami számomra működik. A rendszer egész életemben rossz volt, a mozgás sem volt az életem része. Az új szokások kialakítása bizony több időbe telik, mint gondoltam. Annál is inkább, mert érzelmi evő vagyok, ha nem vagyok jól lelkileg, kajához nyúlok, mert az mindig ott van, biztonságot ad, feltölt. És bizony érzelmi hullámvasút volt 2022, bármennyire is igyekeztem kordában tartani. Tanulom mi az, ami nekem működik, és ami még fontosabb, fenntartható.

 

 

Nem akarok egész életemben önsanyargató diétákat csinálni, amiknek alig várja az ember a végét. Nagyon elcsépelt mondás, de igaz, hogy én egy új életmódra váltottam. Alulértékelt mozgásforma ugyan, de nagyon hatásos a rendszeres séta, ez már szokássá vált nálam. És az, hogy attól még, hogy van itthon kaja, nem érzem úgy, hogy mindet meg kell ennem minél hamarabb, mert ugye így, hogy nem vonok meg semmit magamtól, tudom, hogy mindig van utánpótlás (vagy majd ahogy az infláció engedi 🙂 ). Mindent lehet, csak nem bármennyit. A lényeg, hogy ez akkor is egy új én, akkor is, ha nem volt idén látványos fogyás. A testem alakján, az állóképességemen, centiken, labor leleteimen, fotókon látom, hogy akkor is máshogy nézek ki és máshogy érzem magam, mint 2 éve. 38 lettem pár napja, és ahogy nézem a régi képeimet, van, amelyiken idősebbnek látszom, mint most.

Több embertől, aki nagy súlyt tett le azt hallom, hogy a tartós fogyást csak önszeretetből érdemes csinálni, mégis sokan önutálatból kezdik el. Nekem fontos, hogy nem szeretnék vékony lenni, csak pár ruhamérettel kisebb, egy kényelmesebb súlyt szeretnék elérni, egészségesebb szoksokat kialakítani, erősebb, energikusabb lenni. Ezeket is le kellett tisztáznom magamban, hogy mi a cél. Nem tartottam magam csúnyának előtte sem, de egyszer csak muszáj volt elkezdenem jobban bánni magammal. Ez az év tanuló év volt, felugrott és leugrott ugyanaz a pár kiló, de mostanra legalább megtanultam, hogy hogyan működöm, mert ez mindenkinél egyéni. Jövőre pedig jobban tervezem használni a tanultakat, már tudom, hogyan kell. Senkinek a módszerét nem kell követni, nincsenek ‘rossz’ ételek, sok mítosztól szabadultam meg. Ha mástól nem, akkor ettől, a káros diéta kultúra súlyától, ami mindenki csak visszahúz.Ahogy egy okos ember mondta egyszer, nem 1 év alatt szedtem magamra a plusz súlyt, nem is ennyi idő alatt fog lemenni.

Ide ajánlom Lukács Liza – Az éhes lélek gyógyítása c. könyvét

és amiről már korábban írtam, Forgács Attila – Az evés lélektana c. könyvét

 

Lelki táplálék

 

Idén is sokat tanultam különféle forrásokból, mert nem csak az olvasás van már, hanem videók, podcastok is. A podcastokat, hangoskönyveket séta/utazás közben hallgatom. Ezeket főleg angolul fogyasztom, úgyhogy angolosok most előnyben 🙂

2022-ben mérfölkő volt, hogy megtaláltam a Diary of a CEO című, Steven Bartlett vezette podcastot, nagyon inspiráló beszélgetések vannak benne, mindenféle témában, sokat meghallgattam. Itt találkoztam Mo Gawdat nevével is, aki a Google X volt vezetője és a fia elvesztése után igazi jótét lélekké vált, és az emberek boldogság keresésének témájára tette fel az életét ezután.

Diary of a CEO podcast Spotify és Youtube

Mo Gawdat Spotify és Youtube

Mo Gawdat könyvei magyarul

Sokat filóztam azon is, hogy a húgommal mindketten generációs minta törők vagyunk, kiléptünk az áldozati, elnyomott női szerepből, és megvalósítjuk magunkat. Ő úgy, hogy olyan férjet talált, aki feltétel nélkül szereti, és mindenben valódi támogató partner; én pedig úgy, hogy egyelőre nem mentem férjez, mert nem érem be kevesebbel, mint amit megérdemlek. Én érzelmileg vagyok drága, nem anyagilag, és nem mindenki engedhet meg magának. Csak azért nem állapodom meg valaki mellett, hogy ne legyek egyedül, kizárólag akkor fogok, ha olyan emberbe botlom, akivel együtt jobb az élet, mint amilyen már most egyedülállóként.

És persze mindketten karriert építünk az otthon mellett, nem kell már felcserélnünk egyiket a másikkal. Foglalkozhatunk önismerettel, önfejlesztéssel, spiritualitással, vagy amivel csak akarunk, nem kell beáldozni semmit, főként nem magunkat. Szeretek arra gondolni, hogy az elődeink női ágon, akiktől ez a minta ered, és akik hordozták azt, hogy a nőnek hallgass a neve, és tűrni, viselni kell – most büszkék ránk. Elértünk abba a korszakba, amikor már nem kell megalkudi akkor sem, ha nőnek született az ember. Akit érdekel ez a téma ajánlom Soma írásait általában, különös tekintettel az Új egyensúly c. könyvére, és transzgenerációs trauma oldás tanfolyamait , és itt van még a női generációs mintákról egy jó cikk is.

 

 

Fentieken kívül a teljesség igénye nélkül a könyvek amelyeket idén bekonzumáltam 🙂 :

 

Yuval Harari – Homo Deus

David Pelmutter – Gabona agy

Hector Garcia & Francesc Millares – Ikigai: A boldogság japán titka

Geneen Roth – Breaking free from emotional eating

Jay Shetty – Think like a monk

Bradley Nelson – Emotion code

 

 

 

ADD meg Uramisten, de azonnal!

 

Ez egy rossz szóvicc, az ADD-ról, vagy ADHD-ról, ezt jelenleg figyelemhiányos (hiperaktivitás) zavarnak hívják, de a felvilágosultabbak már Neurodiverzitásként hivatkoznak rá. Írtam már róla, hogy a felnőtt nőkben ezt általában későn, vagy soha nem diagnosztizálják. Arról van szó, hogy kicsit máshogy működik az agyunk, máshogy dolgozzuk fel és reagáljuk le az információkat,mint egy átlagos ‘neurotipikus’ ember, nem lineárisan gondolkodunk. Fogok még írni erről, mert nagyon sokat tanulok a témában, és a stroke-om óta érdekel az agykutatás. Bár ez sokkal régebbre nyúlik vissza nálam, gyerekkorból jön. Elöljáróban annyit azoknak, akik olvasták a cikkemet korábban, esetleg érintettek, hogy nagyon is van erre tudományos magyarázat.  A mi agyunk végrehajtó funkciója alulfejlett, cserébe a kreativitásért felelős agyi központ túlfejlett.

Egyelőre ideteszem Gábor Máté erről szóló könyvét (Szétszórt elmék) ajánlásnak. Ő abban látja az ADD és ADHD kialakulásának okát, hogy kisgyerek esetleg babakorban a szülő fizikailag, vagy érzelmileg nem volt elérhető, a saját gondjaival volt elfoglalva, nem kapta meg a gyerek az áhított figyelmet, ézért hiper független lett, és más mintákat tanult meg az emberekről. Pl. hogy olvasson az arcukról, mert a szülő(k) nem mondták el neki, mi van valójában, rá kellett jönnie. Ez egyébként egybevág az empata mivoltommal is, amikől már korábban írtam a blogon. Tehát Gábor Máté nem annyira a genetikában, mint inkább a tanult önvédelmi/megküzdési mechanizmusok szükséges kialakulásában látja a gyökerét a dolgonak.

Ezt a területet még nagy erőkkel kutatják, és izgalmas nyomon követni. Ezért ahogy mondtam is, lesz majd egy hosszabb hangvételű cikk erről a blogon, ahol még mélyebbre megyünk a nyúl üregében, mint az előző cikkben.

Ez irányú érdeklődésem eredményeképp a cégnél, ahol dolgozom én lettem a társelnöke a Neurodiverzitással és a Sérült (értelmi, látás, hallás, mozgás) emberekkel foglalkozó munkacsoportnak. Múlt héten egy olyan iskolában tartottunk a kolléganőmmel önkéntes alapon játékos angol órát hetedikeseknek, ahová kicsit lassabb gyerekek járnak. Imádtam!  Így kell vélt hátrányból előnyt kovácsolni, bár én mindig ezt csinálom, házat építek a téglákból, amiket hozzám vágnak 🙂

 

  • Befizettem Laár András kezdő és haladó asztrológia tanfolyamára is, szélesített a látókörömön, de arra is rájöttem, hogy nem érdekel ilyen mélységekben az asztrológia, hogy születési képleteket elemezzek, nekem ez már nagyon száraz.

 

  • Tanultam a Human Design-tól, ami ötvözi az asztrológiát, a kínai ji king-et, az indiai védákat és a Kabbalát. Ez is arra szolgál, hogy az ember megismerje önmagát, de arra fókuszál, hogy egy ember mire lett tervezve úgymond, mi megy jól neki, milyen irányba fog könnyen haladni az életben, és hol fog akadályokba ütközni. Én Manifesting Generator típus vagyok, ha ez mond valakinek valamit 🙂

 

Amiből jövőre többet szeretnék

 

  • Idén nagyon elvitte a figyelmemet, hogy új volt a munkahelyem, és igyekeztem jól megtanulni a feladataimat, és még munka terén is fejleszteni magam céges tanfolyamokkal. Így a Tarot kártya olvasás háttérbe szorult. Vannak visszajáró vendégeim már, de ennél jobban szerettem volna marketingelni, akár video csatornával. Ez 2023-mas terv.

 

  • Az év végére valami kézzelfoghatót is akartam tanulni, nem csak szellemit, úgyhogy vettem egy varrógépet, és a 20 éves alaptudásomat fogom feleleveníteni, azóta nem nyúltam géphez. A téli/kora tavaszi estéimet használható tudás fejlesztésével fogom tölteni.

 

  • Van még egy tanfolyam, ami idénre volt betervezve, de összesűrűsödtek a dolgok: a Life Coaching. Először is magamon akarom alkalmazni, amiket tanulok majd, de mivel mindig azt kapom nagy beszélgetések után különböző emberektől, hogy nekem ezzel kéne foglalkoznom, meg fogom tanulni az alapokat, és akkor meglátom, hogy tényleg így van-e 🙂

 

  • Szeretnék utazni, mert a covid kezdete óta 1 országban voltam, és az nálam semmi 🙂 Meg hát kellene anyag utazás témában ide a blogra is 🙂

 

  • Szeretném folytatni az első könyvem írását, most érzem azt, hogy megértem rá. A fele már évek óta kész van, de az a plusz, amitől érdekes, élvezhető lesz, kb. mostanra született meg bennem.

 

Azt kívánom mindannyiunknak, hogy teljesüljön a kívánságlista jövőre, nekem idénkre majdnem minden összejött, amit terveztem, és amit jósoltak nekem tavaly év végén. Tanulós év volt, többször össze kellett szednem magam különböző helyzetekből, de megérte. Jövőre Veletek ugyanitt! 🙂 

 

Facebook Comments

About Eni

2008 óta foglalkozom rövidebb cikkek írásával. Az élet nagyszerű témákat szolgáltat, és sokan szeretik is olvasni, amiket írok. Mostantól minden írásom megtalálható itt, egy helyen. [ENGLISH]: I'm writing shorter articles since 2008. Life provides great topics, and a lot of people like, what I write. All my writings can be found here, from now on.

Check Also

Fogyás hamburgerrel Part 17 – Gyógyulásom + Szuper, alacsony kalóriás receptek

Több, mint 4 hónapja nem írtam semmit. Ilyenkor tudni lehet, hogy felgyülemlett bennem a mondanivaló, ...