Wednesday , 19 June 2024
Home » Else » Ki is volt az egyedi Eartha Kitt?

Ki is volt az egyedi Eartha Kitt?

Earha Kitt híres amerikai kabaré énekesnő volt az 50-as években. Aki hallott róla, excentrikus, extrovertált dívának ismerheti. Viszont az interjúkban, amikett linkelni fogok, egy nehéz emberi sors rajzolódik ki, amelyből főnixként támadt fel, és tett szert hírnévre. Nagy handicappel indult az életben, mégis, vagy éppen ezért nagyon magasra tört. Ez akkoriban minden amerikai színesbőrű nőnek nehéz lett volna, és olyan korai traumákkal, mint Eartha kész csoda. Orson Welles szerint a világ legizgatóbb nője volt. Na nem azért, mert ő volt a legszebb, de áradt belőle a bölcsesség és a titokzatosság. Ismerjétek meg ti is.

A szám, amit a legtöbben ismerhetünk tőle:

Eartha Mae Dél-Karolinában született egy gyapotültetvényen. Az anyja eldobta magától, mert túl világos volt a bőre. Nem kellett sem a feketéknek, sem a fehéreknek. Eartha anyjában fekete és cseroki indián vér csörgedezett, míg apja német vagy holland bevándorló volt, az ültetvény tulajdonosának a fia, ahol született; és aki megerőszakolta Eartha anyját.

Eartha saját magára rút kiskacsaként gondolt, mert elhitették vele, hogy így van. Meg kellett tanulnia szeretni önmagát, így lehetett sikeres. 1943-ban kezdett énekelni. Európai turnéja során megtanult franciául. Edit Piaf-ot példaképének tekintette. Összesen 4 nyelven beszélt folyékonyan, és 7 nyelven adott elő. 1950-ben Orson Welles neki adta szép Heléna szerepét a ‘The tragical history of Doctor Faustus” című darabjában. Noha gyanították, hogy szeretők voltak, Eartha ezt tagadta.

Háborúellenes volt, ez nehézségeket is okozott a karrierjében, 1968-ban Lindon Johnson elnök haragját vívta ki a vietnámi háborúval kapcsolatban, amikor azt mondta: “Az ország legjobbjait messzire külditek, hogy ott lelőjék vagy megcsonkítsák őket. Nem csoda, hogy a fiatalok fellázadnak és marihuánát szívnak.”

Egy ideig Európában és Ázsiában lépett csak fel, Angliát második otthonának tekintette.  Amikor visszatét Amerikába sikeres popzenei, színázi és filmes karriert futott ben, mi a “Bumeráng” c. Eddie Murphy filmben Lady Eloise-ként emlékezhetünk rá.

Miután rövid kapcsolatot folyatatott Charles Revson-al és John Barry Ryan III pénzügyi mágnással, 1960. június 6-án feleségül ment John William McDonald-hoz, egy ingatlanügynökség társtulajdonosához. Egy gyerekük született, a Kitt McDonald névre keresztelt lány, 1961. november 26-án. 1965-ben elváltak. Több, mint 65 színpadon töltött év után 2008-ban vastagbélrákban hunyt el cunnecticuti otthonában.

Eartha egyedi személyiség volt határozott véleménnyel a dolgokról amelyet a világ és saját lelkének beutazása során alakított ki. Én ebben az interjúban figyeltem fel rá, ahol arról beszél, hogy megalkudjon-e azért, hogy férfi legyen az életében:

 

Az angol nyelvben a ‘compromise’ szót a megalkuvásra is használják. Ő pedig nem akart senkivel megalkudni. Azt vallotta, hogy először magunkba kell beleszeretnünk, és nem valaki mástól várni, hogy pótolja a hiányzó önszeretetet. Ezt a szeretetet aztán meg lehet osztani mással.

A Wogan talk showban  a vele készült interjúban elmeséli, hogy a család, aki befogadta gyerekként fizikailag bántalmazta, és felnőttként sem fogadták el, a bőrszíne miatt több férfi sem merte feleségül venni.

 

 

Szerettek úgy tekinteni rá, mine egy vamp-ra, aki játszik a férfiakkal, és ő rájátszott erre a szerepre, de belül nem ilyen volt. Okos volt, bölcs és érzelmes.

 

Ebben az interjúban elmondja, hogy mindig a belső gyermeket, Eartha Mae-t védte, azzal, hogy kitalálta magát, és olyan sikere lett, amilyen csak lehetett, hogy senki se bánthassa. Ő a bizonyíték arra, hogy minden visszahúzó körülmény elenére, minden korban lehet sikeres egy nő.

 

Eartha 75 évesen is nagyon fitt és világosan gondolkodó volt, ebben a műsorban arról beszél, hogy meg kellet tanulnia túlélni, és senkitől nem függni. Ő volt az első Catwoman, és a személyisége is ilyen volt, a szerepet rá szabták. Nagyon simulélony volt és nőies egész életében. De több a szexszmbólum image-nél, Dr. Martin Luther King helyett tatott beszédeket, és a Fekete Párducokat is magára haragította, mert nem állt melléjük; még a CIA listájára is felkerült, mint felforgató személy.  A fiatal lányoknak a tanulást javasolja a kitörésre, hogy szeressék amit csinálnak, és ne a pénz mozgassa őket.

Eartha élete olya élet volt, amelyet érdemes volt élni. Nyomot hagyott a világban, és nem sebeket.

 

 

 

Források:

wikipedia, youtube

Facebook Comments

About Eni

2008 óta foglalkozom rövidebb cikkek írásával. Az élet nagyszerű témákat szolgáltat, és sokan szeretik is olvasni, amiket írok. Mostantól minden írásom megtalálható itt, egy helyen. [ENGLISH]: I'm writing shorter articles since 2008. Life provides great topics, and a lot of people like, what I write. All my writings can be found here, from now on.

Check Also

Nemzetek konyhája – Tunéziai kefteji

Imádom az olyan külhoni kajákat, amik mindennapi itthon is kapható dolgokból is könnyen elkészíthetők, csak ...